Історичні аспекти розвитку флорболу в Україні та на Волині - Радченко, Олександр Вікторович; Швай, Олександр Дмитрович; Смолюк, Вадим Іванович; Дмитрук, Віталій Степанович (Харківська державна академія фізичної культури, 2022)
У статті розглядаються питання пов’язані з розвитку флорболу в Україні та на Волині. Мета дослідження: дослідити історичні аспекти розвитку флорболу в Україні та на Волині. Матеріал та методи дослідження. Дослідження проводила група викладачів Волинського національного університету імені Лесі Українки та Луцького національного технічного університету з вересня 2021 року по березень 2022 року. Використано теоретичний аналіз і узагальнення даних науково-методичного характеру. Результати дослідження. В Україні флорбол почав розвиватись з 2000-их років. Перші зусилля щодо створення флорбольної федерації датуються 2005 роком. Громадська спілка «Українська федерація флорболу», була створена 22 жовтня 2016 року. Федерація базується на клубній системі. До складу в УФФ входить 33 клуба. УФФ є членом Міжнародної федерації флорболу. Початок розвитку флорболу на Волині пов’язаний з творенням команди Wild-West що починає існувати на базі школи № 25 м. Луцька ,але не стала найпершою в місті, бо вже до них у 2008 році утворився гурток флорболу від європейської молодіжної організації YMCA, який проіснував декілька років, та за відсутності мотивації так і не виріс в щось серйозне. А через кропітку працю лідерів команди Wild-West та відповідальне ставлення вони є клубом, який виріс та якісно функціонує до сьогоднішнього дня. Висновки. Флорбол в Україні продемонстрував велику швидкість популяризації та системного розвитку. Демократична схема управління додала життя у ФФУ, та вказала на реальний вплив клубів на процес розвитку флорболу в Україні. На різному етапі з’являються проблеми які стримують швидкість розвитку цього ігрового виду, але зазвичай проблеми не є критичними чи тими які не мають вирішення. Це речі які однозначно зроблять флорбол України та Волині більш сильнішим ігровим видом спорту та з часом проявлять свій вплив з позитивної сторони на розвиток флорболу у світі.
Keywords: флорбол; клуби; команда; Волинь; 796.35(477+477.82)(091)