Психологічний аспект вивчення комунікативної поведінки депресивної особистості - Карпіна, Олена Олександрівна; Karpina, O. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті здійснено спробу з’ясувати особливості поведінки людей, котрі перебувають у стані депресії. Проаналізовано роботи провідних учених-психоаналітиків для визначення поняття депресія. Розглянуто та висвітлено зміст інтроекції й інтерналізації, – явищ, за яких особа переймає судження, властивості та способи поведінки інших, котрі моделюють поведінку депресивної особистості. Тип інтроекції, який характеризує депресивних людей, – несвідоме втілення найбільш ненависних якостей колишніх об’єктів любові. Їх позитив¬ні якості згадують із вдячністю, а негативні – переживають як частину самого себе. Схарактеризовано афекти людей, які перебувають у депресії. Серед них на особливу увагу заслуговує безмежне почуття вини, перма¬нентний страх перед утратою, тривалий сум і відчуття спустошеності та недосконалості. Висвітлено зворотний бік депресії – манію, що разом із депресією створюють комплекс, у якому одна переходить у другу із цикліч-ною періодичністю. Основними ознаками манії визначено тріумф, радісне збудження, високу енергійність, свободу від звичайних фізичних потреб, таких як сон, їжа тощо. The article attempts to clarify the behavior of people in a state of depression. The analysis of the works of leading psychoanalysts was conducted to formulate the definition of depression. We highlighted the meaning of internalization and introjection – the phenomena according to which a person adopts opinions, properties and behavior of others as the main types of protection that model the behavior of a depressed person. The type of introjection characteristic of depressed people – the embodiment of unconscious most hated qualities of old objects of love. Their merits are recollected with gratitude, and negative experience – as a part of themselves. Among considered affects of people who are in depression we point out an endless guilt, a permanent fear of loss, sadness and sense of inevitable emptiness and imperfection as those which deserve special attention.We dealt with the other side of depression – mania, which together with depression creates a complex that comes one into another with cyclic intervals. The main features of mania are defined as triumph, excitement, high energy, freedom from conventional physical needs such as sleep, food etc.
Aspect of Investigating the Communicative Behaviour of the Depressive Personality
Keywords: інтроекція; introjection; манія; mania; депресія; depression