Видоспецифічні особливості акумуляції важких металів рослинами приавтомагістральної смуги автодороги М-07 «Київ-Ковель-Ягодин» - Голуб, Валентина Олександрівна; Волощинська, С. С.; Голуб, Сергій Миколайович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Досліджено закономірності міграції важких металів у системі «ґрунт-рослина» на приавтомагістральних смугах шосе «Київ-Ковель-Ягодин» і з’ясовано взаємозв'язок між вмістом важких металів у рослинах та ґрунтовому покриві. Виявлено закономірності розподілу важких металів у ґрунтах приавтомагістральної зони автодороги «Київ-Ковель-Ягодин» залежно від віддаленості полотна дороги та панівних вітрів. Встановлено видову акумулятивну тенденцію рослин по відношенню до важких металів. За зменшенням коефіцієнта біологічного поглинання рослинами свинцю побудовано наступні низхідні ряди: для деревних – від горіха волоського (0,57) до дуба звичайного (0,04); для трав’яних – від подорожника звичайного (0,49) до осоту польового і хвоща польового (0,11). Розроблено практичні пропозиції щодо удосконалення системи моніторингу техногенно забрудненого й урбанізованого довкілля м. Ковеля та Ковельського району Волинської області. Обґрунтовано та рекомендовано для озеленення види деревних рослин, які зменшують негативний вплив полютантів на довкілля.
Keywords: важкі метали; зелені насадження; акумуляція; дерново-підзолистий ґрунт; приавтомагістральна зона; 581.5:625.77 (477)