Веганські ресторани в Україні: інноваційні тренди та перспективи розвитку - Даньчук, Олександр Дмитрович (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню ринку веганських ресторанів в Україні, що є одним із ключових напрямків інноваційного розвитку ресторанної індустрії. У роботі розглядається динаміка популяризації рослинного харчування як соціального та економічного явища, аналізуються сучасні тенденції та інноваційні практики, а також обумовлено проблеми і перспективи розвитку цього сегмента. У роботі проаналізовано тенденції зростання популярності веганських закладів, що обумовлено низкою соціально-економічних і культурних чинників, зокрема зміною споживчих уподобань, підвищенням екологічної свідомості населення та популяризацією здорового способу життя. Вивчено інноваційні тренди, які впливають на розвиток цього сегмента, такі як використання локальних і сезонних продуктів, застосування екологічно стійких бізнес-моделей, інтеграція цифрових технологій у процес обслуговування, а також створення унікального гастрономічного досвіду для клієнтів. Досліджено сучасний стан галузі, зокрема кількість закладів, їх географічний розподіл, популярні формати функціонування та специфіку бізнес-моделей. Виконано SWOT-аналіз підприємств, що дозволило визначити сильні сторони, такі як швидке зростання попиту, інноваційність підходів та екологічну привабливість, а також слабкі сторони, серед яких нестабільність цінової політики та недостатність популяризації веганських закладів серед населення. Крім того, передбачено можливості для подальшого розвитку ринку, серед яких розширення асортименту продукції, популяризація рослинного харчування, а також співпраця з локальними виробництвами. Визначено проблеми та перспективи розвитку веганських ресторанів в Україні. Серед основних викликів виділено обмежену обізнаність населення про переваги рослинного харчування, високу цінність органічних ресурсів, необхідність адаптації інновацій до місцевих умов та конкуренцію з традиційними форматами закладів харчування. Перспективи розвитку включають підвищення інтересу споживачів, розширення сегмента екологічно орієнтованого бізнесу, впровадження нових маркетингових стратегій та зростання співпраці з місцевими фермерами. На основі проведеного дослідження сформульовано рекомендації та запропоновано заходи щодо популяризації рослинного харчування серед населення, підвищення якості послуг та розширення клієнтської бази. Магістерська робота спрямована на виявлення ключових факторів, що впливають на розвиток веганських закладів харчування, та формування рекомендацій для їх успішного функціонування та зростання популярності.
Keywords: вегантство; веганські ресторани; інновації; інноваційні тренди; ресторанні підприємства; екологічно орієнтований бізнес