Синкретизація реченнєвої матерії як механізм конституювання політаксису - Приходько, Анатолій Миколайович; Prykhodko, A. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Статтю присвячено вивченню складного речення у формально-граматичному аспекті з погляду синтак¬сичної деривації. Доведено, що когнітивним механізмом деривації є процес синкретизації реченнєвої форми. Відповідно до цього механізму розглядаються двочленна (гіпо- й паратаксис), тричленна (мезотаксис), чотири¬членна (гіпертаксис) та інші похідні конструкції-поліноми з подальшим гілкуванням клауз. Відповідні синкре¬тичні процеси розглядаються в контексті структурно-функціональної взаємодії двох сусідніх клауз, що утворюють вузол дифузії – локус, у якому відбувається їх злиття в одну контаміновану конструкцію. The article deals with the study of a complex sentence in the formal and grammar aspect from the syntactic derivation point of view. It is proved that the process of syncretization of the sentence matter is a cognitive mechanism of derivation. Binomial (hypo- and parataxis), trinomial (mesotaxis), of four members (hypertaxis) and other derivative constructions-polynomials with further branching of clauses are considered on the base of this mechanism. Appropriate syncretism processes are studied in the context of structural and functional interaction of two neighbouring clauses that create the knot of diffusion – locus, in which their merging in one contaminated construction is taking place.
Syncretization of Sentence Matter as a Mechanism of Polytaxis Constituting
Keywords: деривація; derivation; клауза; clause; синкретизм; syncretism