Образ Мавки у музичних інтерпретаціях драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки: погляд крізь призму первинної природної релігійності - Драганчук, Вікторія Миколаївна; Drahanchuk, Viktoriia M. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, Національна музична академіїя України імені П. І. Чайковського, 2011)
У статті розглядається образ Мавки як взірець художнього втілення ідей всепроникаючої свідомості, енергоінформаційного обміну, притаман-них для первинної природної релігійності та сучасних поглядів на вібрацій-ну інформаційну природу Всесвіту. Еніофеномен Мавки окреслюється у контексті світової та української культури. На цій основі аналізується музична інтерпретація драми-феєрії у балеті М. Скорульського, опері В. Кирейка, музиці І. Шамо та Є. Станковича до кінофільмів. Mavka’s image as an artistic expression model of ideas pervading consciousness, the energy-exchange inherent are considered in this article. It is primary to the nature religion and modern views on the nature of the universe vibrating information. Mavka’s eniofenomen is determined in the context of world and Ukrainian culture. The musical interpretation of the drama-fiery extravaganza in ballet by M. Skorulsky, opera by V. Kyreyko, films music by I. Shamo and Y. Stankovych are analysed in this basis.
Mavka’s image in the musical interpretation of the drama-fiery „Song of the woods” by Lesia Ukrainka: looking through the prism of the primary natural religiosity
Keywords: музична інтерпретація; балет; опера; музика до кінофільму; первинна природна релігійність; міфологія; musical interpretation; ballet; opera; film music; the primary natural religion; mythology