Особливості використання підземних вод Волинської області - Мельнійчук, Михайло Михайлович; Токарчук, Іван Вікторович; Мазур, Іван Романович (Tsenov Academy of Economics, 2025)
Підземні води, зокрема мінеральні, Волинської області України вивчені порівняно недостатньо, що зумовлює низький рівень їх використання. Метою даного дослідження є встановлення особливостей формування, поширення підземних мінеральних вод у Волинській області, а також стан та перспективи їх використання у бальнеології. У статті розглядаються особливості утворення, залягання, поширення та практичного використання підземних мінеральних вод Волинської області України, оскільки це дає перспективу розвитку санаторно-курортої діяльності в регіоні. Поширення і формування водоносних горизонтів зумовлене геологічною будовою території. На території Волинської області виділяється декілька водоносних горизонтів, які приурочені до відкладів рифей-кембрію, силуру, девону, крейди і четвертинного періодів. Найвідомішими родовищами мінеральних вод Волинської області є: розвідані родовища мінеральних вод – Луцьке родовище хлоридно-сульфатних натрієвих маломінералізованих вод та гідрокарбонатних низькомінералізованих вод без специфічних компонентів та Журавицьке родовище бромних хлоридних натрієвих вод середньої мінералізації, а також «Лісова пісня», Жобринське родовище, «Поліське», «Оконське». Ступінь освоєння експлуатаційних запасів розвіданих мінеральних підземних вод складає менше 1%. Враховуючи запаси та якість мінеральних вод розвіданих родовищ Волинської області, можна говорити про те, що вони використовуються недостатньо, проте мають досить високий санаторно-курортний потенціал. Для раціонального та ефективного використання підземних мінеральних вод Волинської області необхідно розвивати бальнеологічну сферу, для чого запроваджувати інноваційні проєкти, а також регіональні, державні та міжнародні інвестиції.
Keywords: підземні води; підземні мінеральні води; родовища, водоносні горизонти; джерело; бальнеологія; санаторій; 556.3 (477.82)