Особливості показників крові в осіб із залізодефіцитними анеміями - Демченко, Олеся Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У магістерській роботі здійснено аналіз показників крові в осіб різного віку із залізодефіцитними анеміями. Дослідження проведено на 77 особах чоловічої та жіночої статі віком від 1 до 60 років, які були поділені на групи: 1 – досліджувані віком 1-6 років (18 осіб), 2 – 6-12 років (11 осіб), 3 – 13-17 років (9 осіб), 4 – 17-35 років (15 осіб) та 5 – 35-60 років (24 особи), які всі проживали на території Волинської області. За результатами обстеження та висновками лікаря пацієнтам було виявлено анемічний стан. Клінічні дослідження показників крові та забір венозної крові здійснювалися в медичній лабораторії «ГЕМОМЕДИКА» у місті Луцьк. За допомогою гематологічного аналізатора отримували результати клінічних та біохімічних показників крові, які в подальшому аналізували. Аналіз еритроцитарних показників в осіб віком від 1 до 60 років з анемічним станом виявив нижчі значення, відповідно до норми, гемоглобіну, гематокриту та середнього об’єму і середньої концентрації гемоглобіну в еритроцитах. Вміст лейкоцитів та швидкість осідання еритроцитів характеризувалися вищими, порівняно із нормою, значеннями в осіб віком 1-6 років та 18-35 років з анемічними станами. Аналіз біохімічних показників показав низький вміст заліза в крові осіб від 1 до 17 років. Вміст трансферину, феритину, фолієвої кислоти та ціанокобалоаміну незалежно від віку та дефіциту заліза в організмі знаходився в межах норми. Найбільш реактивні зміни в клінічних та біохімічних показниках крові відмічено в осіб віком 1-6 та 35-60 років.
Keywords: залізодефіцитна анемія; кров; гемоглобін; анемічний стан