Оpгaнiзaцiя державного oблiкy дoкyмeнтiв Національного архівного фонду Укpaïни - Жардан, Богдана Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі досліджено процеси формування, обліку документів Національного архівного фонду України, проаналізовано перспективи розвитку з урахуванням європейського досвіду. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. У вступній частині коротко описується актуальність теми дослідження, визначено предмет та об’єкт дослідження, окреслено завдання, практичне застосування та наукову новизну дослідження. У розділі 1 розглянуто процес формування, склад та структуру Національного архівного фонду, а також основні засади обліку документів у складі НАФ, включаючи їхню категоризацію та систематизацію. Охарактеризовано особливості обліку, зберігання та управління електронною документацією у контексті формування НАФ. У розділі 2 досліджено сучасні практики та тенденції в організації архівних документів, описано інноваційні підходи до збереження та їх обліку, використання цифрових технологій та міжнародні стандарти в архівній справі. Визначено ключові напрямки розвитку, включаючи впровадження сучасних технологій, оптимізацію нормативно-правової бази та підвищення кваліфікації працівників архівних установ. У висновках зроблено підсумок про результати дослідження, зокрема про аспекти формування та організації Національного архівного фонду, значення заходів щодо забезпечення збереженості архівних документів, необхідність інноваційних підходів до забезпечення доступу до архівів у складних умовах, зокрема, під час пандемії та воєнного конфлікту.
Keywords: Національний архівний фонд України; облік документів; інформаційна безпека; цифрові технології; нормативно-правова база