Невербальні засоби спілкування в романі Ірини Вільде «Сестри Річинські» - Гандзюк, Олександра; Handziuk, Oleksandra (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Стаття присвячена аналізові невербальних засобів спілкування. Показана специфіка невербальної комунікації в романі І. Вільде «Сестри Річинські». Доведено, що в процесі спілкування людина користується не тільки вербальними засобами, а й використовує також багато невербальних засобів. Названі прізвища дослідників цієї проблеми. Показані способи вираження невербального спілкування. У висновках наголошено на тому, що в досліджуваному романі багато прикладів презентації такого невербального засобу спілкування, як жести. Їхнє використання дає змогу авторові показати широку гаму почуттів людини. Крім того, закцентовано на широкому представленні значення погляду. Він дає змогу передати значний діапазон емоцій головних і другорядних героїв роману. Репрезентовано невербальні знаки для показу виразу обличчя. This article deals with the analysis of non-verbal communication. Specificity of the non-verbal communication in the novel by Irene Wilde «Richynski Sisters» are shown. The names of scientists involved in this problem are given in the article. Types of the non-verbal expression are underlined. The spread in the languages of this novel different groups which demonstrate nonverbal phenomenon are proved. The most typical means of non-verbal communication are given. In the conclusions are underlined that there are many examples such nonverbal sings like gestures. The author uses it and shows a lot of human emotions. Moves of the eyes too are shown. It can convey a wide range of emotion major and minor characters of the novel. There are also non-verbal signs with the meaning of the moving of the face.
Non-verbal means of the communication in the novel by Iryna Vilde «Sisters Richinski»
Keywords: мова; комунікація; мовні засоби спілкування; невербальне спілкування; невербальні засоби спілкування; language; communication; non-verbal means of communication; non-verbal communication; non-verbal communication types