Контрактура як одне з ускладнень у пацієнтів із наслідками вогнепальних уражень нижніх кінцівок: загальні принципи реабілітації у відновному лікуванні - Звіряка, Олександр; Zviryaka, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність проблеми лікування вогнепальних переломів кінцівок пов’язана зі збільшенням кількості вогнепальних поранень, а також зі складністю їх лікування. Мета дослідження – ознайомитися з особливостя- ми розвитку контрактур при вогнепальних ураженнях нижніх кінцівок та визначити загальні принципи реабілітації під час побудови програми відновного лікування цього контингенту хворих. Результати та обговорення. В основу контрактур покладено незворотні переродження тканин. Кожна пасивна контрактура вогнепального походження є складною, у її походженні відіграють роль усі тканини пошкодженої кінцівки. Патологоанатомічні дослідження показують, що морфологічні зміни зачіпають усі тканини кінцівки. У комплексній реабілітації хворих із контрактурами унаслідок бойових ушкоджень широко застосовують фізіо- терапевтичні процедури, фізичні вправи, масаж, іммобілізація кінцівки. Перспективи подальших досліджень убачаємо в розробці програми фізичної реабілітації та у визначенні доцільності застосування запропонованих утручань у процес лікування осіб із вогнепальними ураженнями нижніх кінцівок.The urgency of the treatment of gunshot fractures of the extremities is associated with an increase in the number of gunshot wounds, as well as the complexity of their treatment. The Objective of the Study was to get acquainted with the features of the development of contractures in gunshot wounds of the lower extremities, and to determine the general principles of recovery when building a program of rehabilitation treatment for this group of patients. Results and Discussions. The basis of contractures are irreversible tissue degeneration. Each passive contracture of a gunshot origin is complex, in the origin of which all tissues of the damaged limb play a role. Pathological and anatomical studies show that morphological changes affect all tissues of the limb. In the comprehensive rehabilitation of patients with contractures, as a result of combat injuries, physiotherapeutic procedures, physical exercises, massage, and limb immobilization are widely used. We consider that the prospects for further research consist in the development of a physical rehabilitation program, and in determining the appropriateness of the proposed interventions in the treatment of people with gunshot lesions of the lower extremities.
Contracture as One of the Complications in Patients with the Consequences of Gunshot Wounds of the Lower Extremities: General Principles of Recovery in Rehabilitation Treatment
Keywords: контрактура; принципи реабілітації; вогнепальні ураження кінцівок; contracture; gunshot wounds of the extremities; principles of rehabilitation