Комахи надрядів Neuropteroidea та Hymenopteroidea Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща»: попередні дослідження - Зінченко, Олександр Павлович; Сухомлін, Катерина Борисівна; Зінченко, Марія Олександрівна; Zinchenko, Oleksandr P.; Sukhomlin, Kateryna B.; Zinchenko, Mariia O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У роботі розглянуто підсумки першого вивчення вислокрилок, сітчастокрилих, та перетинчастокрилих в межах Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». Рослинні комплекси парку представлені дубовими та сосново-дубовими пралісами, які утворюють своєрідний комплекс із болотами різних типів, ділянками лук вздовж водотоків, чорновільшняками. Збір матеріалу проводили у 2017 – 2019 рр. методами маршрутних зборів з використанням загальноприйнятих методик. Обстежено заплавні луки р. Конопельки поблизу с. Сокиричі, с. Муравище, с. Пальче, ліс в урочищі Папики поблизу с. Дерно, ліс поблизу с. Дачне, луки та ліс поблизу с. Цумань, ліс поблизу м. Ківерці, заплави річок Путилівки (с. Ставок, смт. Цумань), Кормин (поблизу с. Берестяне), Рудки (неподалік с. Журавичі), Грушвиці (неподалік с. Омельне), меліоративні канали та луки навколо них (с. Дерно, смт. Цумань). У Ківерцівському національному природному парку «Цуманська пуща» зареєстровано 34 види комах рядів Megaloptera, Neuroptera, Heminoptera. З ряду Megaloptera знайдено представників однієї родини і одного виду, з ряду Neuroptera зареєстровано представників 2 родин та 2 видів. У ряді Heminoptera відзначено 7 родин та 31 вид. Вперше для території парку відзначено 34 види комах з Neuropteroidea та Hymenopteroidea.
Superorders Neuropteroidea and Hymenopteroidea insects in the Kivertsi National Park «Tsumanska pushcha»: preliminary studies.
Роботу виконано на кафедрі зоології СНУ імені Лесі Українки
Keywords: видовий склад; Megaloptera; Neuroptera; Heminoptera