РОЛЬ СОЦІАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА В АКТУАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОСОБИ - Костюк, Софія (My University, 2023)
Мета. Актуальними завданнями українського суспільства є активна залученість його членів у покращення благополуччя соціуму у близькій та віддаленій часовій перспективі, формування рівних можливостей для особистісного розвитку та конструктивний захист особистих інтересів, враховуючи при цьому інтереси суспільства. Ефективні зміни передбачають розвиток соціальної відповідальності особи як суб’єкта суспільної взаємодії. Соціальна відповідальність особи розглядається як схильність добровільно, на основі розуміння і прийняття соціальної значущості своїх дій, брати на себе обов’язок діяти з користю для суспільства: будучи учасником вирішення та попередження соціальних проблем у близькій та віддаленій часовій перспективі із збереженням особистого благополуччя. Будучи членом суспільства, особа одночасно є суб’єктом (рушієм суспільних змін) та об’єктом соціального середовища (як представник соціальних груп, інституцій та організацій з встановленими нормами і загальноприйнятими правилами діяльності). Мета статті полягає у розкритті ролі соціального середовища в актуалізації соціальної відповідальності особи. Методи. Cистематичний огляд емпіричних досліджень чинників соціальної відповідальності особи. Результати. Встановлено, що соціальне середовище (сім’я, близьке оточення/друзі, навчальне середовище, робоче середовище, держава/органи самоврядування) впливає на актуалізацію соціальної відповідальності особи. Зокрема, соціально відповідальні цінності та норми (формальні та неформальні), як характеристики соціального середовища, є чинником формування і модератором вияву соціальної відповідальності особи; повага, довіра, підтримка як характеристики міжособистісних стосунків у соціальному середовищі позитивно пов’язані із соціальною відповідальністю особи. Висновки. Реалізація потенційно можливого позитивного впливу соціального середовища на соціальну відповідальність особи вбачається шляхом розвитку корпоративної соціальної відповідальності інституцій та організацій на законодавчому рівні.

Purpose. The Ukrainian society's current tasks are to activate members' involvement in improving society's well-being in the near and distant time perspective, formatting equal opportunities for personal development, and the constructive protection of individual interests, considering the interests of society. Effective changes involve the development of the social responsibility of a person as a subject of social interaction. Personal social responsibility is the willingness to voluntarily, based on understanding and accepting the social significance of their actions, undertake a duty to act for the benefit of society: participate in solving social problems and preventing their occurrence in the near and distant time horizon while maintaining personal welfare. Being a member of a society, a person is simultaneously a subject (as a driver of social change) and an object of the social environment (as a representative of social groups, institutions, and organizations with established norms and generally accepted rules of activity). The purpose of the article is to reveal the social environment's role in actualizing personal social responsibility. Methods. A systematic review of empirical studies of the personal social responsibility factors. Results. The social environment (family, close circle/friends, educational environment, working environment, state/self-governing bodies) affects the actualization of personal social responsibility. In particular, socially responsible values ​​and norms (formal and informal), as characteristics of the social environment, are a factor in the formation and moderator of the manifestation of a person's social responsibility; respect, trust, and support as characteristics of interpersonal relations in a social environment are positively related to personal social responsibility. Conclusions. The potentially positive influence of the social environment on personal social responsibility can be realized through the development of corporate social responsibility of institutions and organizations at the legislative level.
The role of the social environment in actualizing personal social responsibility
Keywords: соціальна відповідальність; відповідальна поведінка; корпоративна соціальна відповідальність; соціальне благополуччя