Толерантність як соціальний маркер повсякденного буття людини - Афанасьєва, Людмила; Afanasieva, Liudmyla; Афанасьева, Людмила; Семікін, Михайло; Semikin, Mykhailo; Семикин, Михаил (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Дослідження проблеми толерантності становить безсумнівний науковий інтерес у контексті повсякденного життя людини. Проведений аналіз наукового осмислення толерантності як системи життєвих цінностей і пріоритетів. Стверджується, що усвідомлення толерантності не є однозначним, оскільки кожен історично-конкретний тип суспільства передбачає свої уявлення про толерантність. З’ясовано, що складність визначення меж та критеріїв толерантності пов’язана з неможливістю повного раціонального обґрунтування цього феномену, адже доводиться апелювати до релігійних, моральних або ідеологічних норм, громадської думки, ураховувати специфіку кожного конкретного випадку. Визначено. що межі толерантності потрібно розглядати через дихотомію добра й зла, етику відповідальності. Психологічна ж специфіка толерантності може розглядатися як зміст суперечностей і момент перетворення негативу в позитив. Установлено, що в повсякденності толерантність розвивається як культура буття в складному, насиченому соціальними й індивідуальними значеннями світі цінностей та усталених переконань учасників будь-якого діалогу. The article analyzes tolerance within the human daily life. It was established that the concept of "tolerance" is quite multifaceted, since it is motivated by the social life, the practice of communication of people with different values. The research has revealed that in everyday life tolerance fulfills the following basic functions: humanitarian, identification, socio-adaptive. It was determined that the condition and the indispensable component of tolerance are represented by the peaceful coexistence of people with different histories, cultures and identities. In everyday life, tolerance develops as a culture of being in the complex world of values and established beliefs of participants in any dialogue. The work argues that tolerance cannot be infinite; it is actually limited because there is always something objectively intolerant in life. Moving beyond tolerance generates such antipodes as intolerance and hypertolerance. Tolerance is applied not in every situation, but only in those related to the presence of antagonism in interpersonal relationships. It is emphasized that the main function of tolerance can be understood as the direction of development of a potentially conflict situation towards a constructive solution. It was established that the new theory of tolerance needed by modern society should be based on the pluralism of paradigms.
Tolerance as a Social Marker of Human Daily Life
Keywords: повсякденність; цінності; буття людини; діалог культур; комунікація; daily life; values; human being; dialogue of cultures; ommunication