Соціальний захист внутрішньо переміщених осіб - Колосок, Андрій Мирославович; Буднік, Світлана Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою статті є теоретичне обґрунтування напрямів вдосконалення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб в умовах територіальної громади. В статті обґрунтовано актуальність проблеми соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, необхідність пошуку ефективних шляхів соціальної адаптації даної категорії громадян у нових місцях проживання. Вивчено наукові підходи щодо сутності та значення предмету дослідження, сформовано власне розуміння категорії соціальний захист внутрішньо переміщених осіб - це система соціальної та фінансової підтримки внутрішньо переміщених осіб, яка включає фінансову, матеріальну та соціально-психологічну підтримку даної категорії громадян до їх повної реінтеграції у суспільство на новому місці проживання. Вивчено законодавче забезпечення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, відмічено його складність для розуміння потерпілими особами, та необхідність вдосконалення щодо обліку даної категорії громадян, верифікації їх даних та прозорості надання соціальної допомоги. Досліджено зарубіжний досвід соціального захисту внутрішньо переміщених осіб Молдови, Сербії, Грузії, Азербайджану, Вірменії, відмічено можливості його застосування в українських реаліях. Проаналізовано соціальний захист внутрішньо переміщених осіб протягом 2023 року в Луцькій міській територіальній громаді, визначено наявні проблеми та тенденції. Запропоновано напрями вдосконалення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб: посилення соціального діалогу та співпраці між органами державної влади, органами місцевого самоврядування та жителями громади; розподіл та перерозподіл внутрішньо переміщених осіб між територіальними громадами країни, для усунення локальних перенавантажень та оптимізації можливостей системи соціального захисту; фінансування потреб внутрішньо переміщених осіб на паритетних засад з максимальним залучення ресурсів вітчизняних та міжнародних благодійних організацій; комплексність надання соціальної допомоги (матеріальна, медична, юридична, психологічна, соціальна). Перспективи подальших досліджень полягають у формуванні практичних рекомендацій щодо покращення соціального захисту внутрішньо переміщених в післявоєнний період. Ключові слова: внутрішньо переміщені особи, соціальний захист, соціальна адаптація, соціальна реінтеграція.
The purpose of the article is to provide a theoretical substantiation of the ways to improve social protection of internally displaced persons in the context of a territorial community. In the article, the relevance of the problem of social protection of internally displaced persons, the need to find effective ways of social adaptation of this category of citizens in new places of residence is substantiated. The scientific approaches to the essence and significance of the subject matter of the study are studied, and the author's own understanding of the category of social protection of internally displaced persons is formed - it is a system of social and financial support for internally displaced persons, which includes financial, material and socio-psychological support for this category of citizens until their full reintegration into society at a new place of residence. Legislative framework for social protection of internally displaced persons is studied, its complexity for understanding by the affected persons and the need for improvement in terms of registration of this category of citizens, verification of their data and transparency of social assistance are noted. The foreign experience of social protection of internally displaced persons in Moldova, Serbia, Georgia, Azerbaijan, Armenia is studied, and the possibilities of its application in Ukrainian realities are noted. The social protection of internally displaced persons in 2023 in the Lutsk city territorial community is analysed, and existing problems and trends are identified. Directions for improving the social protection of internally displaced persons are proposed: strengthening social dialogue and cooperation between public authorities, local governments and community residents; distribution and redistribution of internally displaced persons between territorial communities of the country, to eliminate local overloads and optimize the capabilities of the social protection system; financing the needs of internally displaced persons on a parity basis with maximum resource involvement of domestic and international charities. Prospects for further research lie in the development of practical recommendations for improving the social protection of internally displaced persons in the post-war period. Keywords: internally displaced persons, social protection, social adaptation, social reintegration.
Keywords: соціальне забезпечення; внутрішньо переміщені особи; соціальний захист; соціальна адаптація; соціальна реінтеграція; 364.3:314.15