Екологічний потенціал використання біовугілля як сорбента для очистки стічних вод - Дубенська, Віра Тарасівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській кваліфікаційній роботі досліджено екологічний потенціал застосування біовугілля як сорбента для очищення стічних вод. Актуальність теми обумовлена необхідністю ефективного видалення органічних забруднювачів, барвників і важких металів за допомогою доступних та екологічно безпечних матеріалів. У першому розділі проаналізовано теоретичні аспекти застосування біовугілля, його будову, склад, механізми адсорбції та екологічні переваги використання у водоочистці. У другому розділі подано методи та матеріали дослідження: експериментальні підходи до визначення впливу початкової концентрації забруднювача, дози біовугілля, рН розчину та часу контакту на ефективність очищення. Детально наведено умови проведення лабораторних робіт та опис приладів. У третьому розділі наведено результати експериментів та їх екологічний аналіз. Встановлено, що ефективність сорбції зростає зі зменшенням початкової концентрації забруднювача та збільшенням дози біовугілля і часу контакту. Найвища ефективність досягнута за нейтрального та слабколужного середовища. Надано оцінку екологічних переваг і можливих ризиків використання біовугілля. Робота підтверджує перспективність застосування біовугілля як ефективного й екологічно безпечного сорбента для очищення стічних вод.
Keywords: стічні води; біовугілля; адсорбція; малахітовий зелений