Острозька академія в історії розвитку вищої освіти в Україні останньої чверті XVI – першої третини XVII ст. - Хоміч, Віталій Петрович (My University, 2024)
У магістерській роботі досліджується історії становлення та розвитку Острозької академії як першого вищого навчального закладу на території України, що функціонував у період останньої чверті XVI – першої третини XVII століття. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Розглянуто стан наукового вивчення теми, окреслено джерельну базу та методологічні засади. У роботі визначено значення Острозької академії для розвитку української освіти, культури та національної ідентичності, досліджено суспільно-історичні передумови виникнення академії, роль князівського роду Острозьких, зокрема Василя-Костянтина Острозького, який став засновником цього освітнього закладу. Охарактеризовано особливості організації освітнього процесу в Острозькій академії, її педагогічні принципи, а також зосереджено увагу на персоналіях викладачів та культурних діячів, пов’язаних із закладом. Розглянуто методику викладання теми Острозької академії в сучасних закладах освіти як важливий аспект національно-патріотичного виховання. Магістерська робота містить корисну інформацію для фахівців у галузі історії та середньої освіти.
Keywords: Острозька академія; педагогічні засади; українська освіта; Василь-Костянтин Острозький; XVI–XVII століття; історія освіти; просопографія викладачів; методика викладання; культурний розвиток; українська національна ідентичність