Опрацювання рецептури дитячого шампуню з використанням природніх піноутворювальних речовин - Павляшик, Ольга Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Густе та здорове волосся – це взірець краси і фізичного стану кожної людини. Здорове волосся є еластичним, легко укладається і розчісується, володіє блиском, пружністю і м'якістю. Повноцінне здорове харчування, правильний домашній догляд допомагають підтримувати і зберігати належний стан локонів. Косметичні засоби, які використовуються для догляду волосся відіграють важливу роль. Шампуні займають значну частину косметичного ринку гігієнічних засобів для догляду за волоссям. Вони виконують багато функцій, серед яких наступні: видалення бруду та зайвого себуму, надання природного здорового блиску, шовковистості, забезпечення експлуатаційних характеристик волоссю, а у деяких випадках вияв лікувальної дії. На жаль у складі сучасних промислових шампунів є багато агресивних речовин. До них належать: синтетичні коригенти кольору і запаху, консерванти парабени, аніоноактивні ПАР з інтенсивною мульгувальною дією. Така речовина як натрію лаурил сульфат є причиною свербіжу та навіть випадіння волосся. Альтернативою шампунів з інтенсивної дії є піномийні косметичні засоби з інноваційним складом без вмісту агресивних речовин або з мінімальною кількістю останніх. Перевагами таких шампунів є: можливість малосерійного виробництва, індивідуальний підхід з урахуванням типу шкіри і волосся, їх схильності до алергій, непереносимістю компонентів. Таким чином, розробка складу шампуню з природними компонентами є актуальним завданням сучасної науки в галузі фармації. Мета роботи – розробка складу і технології гігієнічного шампуню на основі витягу з мильного дерева плодів. Результати роботи. У роботі наведено теоретичне й експериментальне обґрунтування складу і технології дитячого шампуню на основі відвару мильного дерева плодів у поєднанні із синтетичними поверхнево-активними речовинами. Реалізовано огляд літератури про класифікацію, склад і застосування шампунів в косметології і медицині, опрацьовано дані щодо фармакогностичної характеристики мильного дерева плодів та перспективи використання витяжок із сапонінами у складі піномийних засобів. Проведено фармакогностичний макроскопічний аналіз мильного дерева плодів (шматки від чорного і коричневого до охристого кольору розміром від 1 мм до 10 мм, які включають частини оболонки і насіння) і здійснено фіто-хімічні дослідження водного витягу, які показали наявність у витязі тритерпенових сапонінів. Досліджено вивчення впливу ступеня подрібнення ЛРС і методу екстрагування на піноутворювальні властивості витягу мильного дерева плодів, що дозволило встановити оптимальні параметри екстракції, а саме: співвідношення ЛРС до витягу 1:10; ступінь подрібнення ЛРС – 3-10 мм (подрібнена, непросіяна сировина), метод екстрагування – відвар за стандартною технологією (екстрагування 30 хвилин на водяній бані і 10 хв – за кімнатної температури). Проведено комплекс органолептичних, фізико-хімічних і фармакотехнологічних досліджень, що дозволив обрати кінцеву рецептуру косметичного шампуню, а саме: лауреат сульфосукцинат динарію – 5,0 г; кокамідопропілбетаїн – 5,0 г; кокамід ДЕА – 5,0; гідроксипропілцелюлоза – 2,0; натрію хлорид – 0,2 г; калію сорбат – 0,2 г; гліцерин – 5,0 г; гуар шовковий катіонний – 0,2 г; трилон Б – 0,1 г; ефірна олія лаванди колоскової – 0,2 г; відвар мильного дерева плодів 1:10 – до 100,0 г. Опрацьовано технологію шампуню в лабораторних умовах, яка складається з наступних стадій: підготовчі роботи, приготування відвару з мильного дерева плодів, приготування гелевої основи шампуню, введення інших допоміжних речовин в основу, пакування, оформлення та контроль якості готового косметичного засобу. Вивчено органолептичні і фізико-хімічні властивості шампуню на основі відвару мильного дерева плодів: опис, однорідність, рН (7,1 ± 0,04), структурна в’язкість (5400 ± 30 мПас · с), термостабільність, стійкість піни; підтверджено, що розроблений шампунь за якістю відповідає всім зазначеним параметрам.
Keywords: дитячі шампуні; піноутворюючі речовини; розробка складу шампунів; мильне дерево