Соціокультурні та етичні аспекти теоретичної спадщини В. К. Липинського - Лотоцький, Ігор Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В’ячеслав Казимирович Липинський (17.04.1882 – 14.09.1931) є визначним українським мислителем та політичним діячем, дипломатом, істориком, публіцистом, інтелектуальна спадщина якого являє собою цілісну консервативну культурну та політичну програму. Його теорія класократії розглядається як відповідь на кризу української державності початку ХХ ст., спричинену, на його думку, етичною та культурною неспроможністю тодішньої політичної еліти згуртуватися навколо україноцентричних державницьких традицій та усвідомити роль еліти як відповідального й смислотворчого прошарку суспільства. Центральним предметом аналізу є соціокультурні та моральні основи, які він заклав у фундамент своєї моделі трудової національної монархії. Основною метою наукової роботи є виявлення та систематизація соціокультурних та етичних засад державотворчої концепції В. Липинського, а також розкриття його класократії як консервативної культурної програми, орієнтованої на формування нової національної свідомості та ідентичності, насамперед, у контексті державотворення. Теоретико-методологічною основою дослідження є комплекс загальнонаукових методів (аналіз, синтез, індукція) та спеціальних методів (історико-політологічний, порівняльно-ціннісний та культурологічний аналіз), що забезпечили осмислення класократії як соціокультурного феномену. Розглянуто роль культурної первинності як детермінанти історичного процесу та проаналізовано етичні полеміки В. Липинського. Приходимо до висновку, що класократія є не лише політичним, а й культурно-етичним імперативом, спрямованим на подолання внутрішніх вад українського суспільства («хамства», індивідуалізму). Успіх цієї моделі залежить від етики патріотизму як усвідомленого обов’язку, а її духовним фундаментом є християнська релігія, що виконує винятково виховну та дисциплінарну функцію для еліти та нації. Аналіз наукових праць та інтелектуальної спадщини В. Липинського свідчить про важливість подальшого вивчення його ідей у контексті сучасних викликів, оскільки вони пропонують ефективну модель поєднання національної ідентичності, соціальної відповідальності та правової держави.
Keywords: В’ячеслав Липинський; Гетьманат; державотворення; еліта; етика патріотизму; класократія; консерватизм; мислитель; релігія; територіальний патріотизм; трудова національна монархія; хлібороби