Структурний аналіз вищих водних та прибережно-водних рослин річки Вижівка - Цьось, Оксана Олександрівна; Музиченко, Оксана Семенівна; Боярин, Марія Володимирівна (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2018)
Мета. Встановлення видового складу та визначення систематичної та екологічної структури вищої водної та прибережно-водної флори р. Вижівка. Методи. Морфологічні, ботанічні, порівняльної екології, статистичні. Екологічна класифікація видів подана за В. Г. Папченковим. Результати. Флора річки Вижівка нараховує 36 видів вищих водних та прибережно-водних рослин, що належать до 31 роду, 20 родин, 14 порядків, 3 класів (Equisetopsida, Liliopsida та Magnoliopsida) та 2 відділів (Equisetophyta та Magnoliophyta). Відділ Magnoliophyta включає 35 видів, або 97,22% від загальної кількості видів. За видовим складом переважають представники класу Liliopsida. До 4 провідних родин флори (Alismataceae, Hydrocharitaceae, Cyperaceae, Lemnaceae) належить 41,66% усіх видів. Екологічна структура водних та прибережно-водних рослин р. Вижівка включає чотири екотипи. Перше місце за кількістю видів займають гідрофіти, до яких належить 33,33% від загальної кількості видів, гігрогелофіти представлені 30,56%. Частка гелофітів та гігрофітів відповідно становить 19,44% та 16,67%. Висновки. В результаті проведених досліджень було встановлено видовий склад та особливості екологічної структури вищої водної та прибережно-водної флори річки Вижівка. Найбільше видове різноманіття характерне для ділянки №1 – 24 види. На другій ділянці виявлено 21 вид водних та прибережно-водних рослин. Найменша кількість – 18 видів, знаходиться на третій ділянці. Найбільший вплив на біорізноманіття мають антропогенні фактори: наявність осушувальної системи, спрямлення русла, використання басейну річки для потреб сільського господарства, скидання недоочищених стоків житлово-комунального господарства.
Keywords: річка Вижівка; вищі водні рослини; прибережно-водні рослини; річковий басейн; екологічні групи рослин; 582.35/.99:556.53 (477.82)