Соціальна інфраструктура як складова розвитку територіальних громад - Дорощик, Максим Степанович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
На основі аналізу наукових досліджень та нормативно-правової бази з’ясовуються сучасні механізми й інструменти розвитку соціальної інфраструктури як основи функціонування територіальної громади та задоволення потреб місцевих жителів у наданні соціальних послуг. Аналізується теоретико-методологічні засади і ступінь дослідження проблеми, характеризується система надання соціальних послуг у громаді на основі інфраструктурного забезпечення, розглядаються особливості інвестиційного потенціалу для розбудови соціальної інфраструктури, розкриваються можливості соціального партнерства як інструмента інфраструктурного розвитку громади, обґрунтовується світовий досвід інфраструктурного розвитку, з’ясовуються переваги зарубіжних практик в реалізації концесійних проектів у сфері соціальної інфраструктури, досліджується способи рецепції світового досвіду діяльності соціальних підприємств у вітчизняних реаліях сьогодення. Визначено, що соціальна інфраструктура територіальної громади охоплює комплекс об’єктів, установ та споруд, основною функцією яких є задоволення соціальних потреб людей. Від рівня розвитку соціальної інфраструктури залежать якість освітніх, медичних, культурних та інших послуг, інвестиційна привабливість, конкурентні переваги в розвитку бізнесу, створення робочих місць, забезпечення благоустрою, добробут місцевих жителів, внутрішня і зовнішня міграція, демографічні процеси
Keywords: соціальна інфраструктура; територіальна громада; інфраструктурний розвиток; соціальні послуги; партнерство; світовий досвід