Лімітуючі та стимуляційні чинники формування цінностей здорового способу життя студентів - Андрєєва, Олена Валеріївна; Кенсицька, Ірина Леонідівна; Andryeyeva, Olena; Kensytska, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті на основі експертної оцінки визначено лімітуючі та стимуляційні чинники формування цінностей здорового способу життя студентів закладів вищої освіти. У дослідження взяли участь 14 експертів. За результатами дослідження встановлено, що основними лімітуючими чинниками виступають несформовані ціннісні орієнтації на здоров’я та ЗСЖ, обмеженість знань щодо можливостей фізичного виховання у формуванні цінностей ЗСЖ; відсутність науково обґрунтованої моделі формування цінностей ЗСЖ у процесі фізичного виховання. До стимуляційних чинників належать чітка організаційна модель і методичний супровід позанавчальних занять, надання студентам права свободи вибору видів фізкультурно-оздоровчої діяльності згідно з їхніми інтересами, потребами й можливостями, створення відповідних умов для забезпечення регулярної рухової активності студентів у канікулярний час, протягом сесій. In the article on the basis of expert evaluation, the limiting and stimulating factors of formation of the values of a healthy lifestyle of students of higher educational institutions are determined. Fourteen experts participated in the study. According to the results of the study it was established that the main limiting factors are unformed value orientations on health and healthy lifestyle, limited knowledge of the possibilities of physical education in formation of valuesof healthy lifestyle; absence of a scientifically based model for formation of the values of healthy lifestyle in the process of physical education. Stimulating factors are a clear organizational model and methodological support of extracurricular activities, providing students with the freedom to choose the types of physical culture and recreational activities according to their interests, needs and opportunities, creating the appropriate conditions for ensuring regular motor activity of students during vacation time, during examinations period.
Limiting and Stimulating Factors of Formation of Values of a Healthy Lifestyle of Students
Keywords: студенти; заклади вищої освіти; чинники; фізичне виховання цінність; здоровий спосіб життя; students; higher education institutions; factors; physical etducaion; value; healthy lifestyle