Вплив комплексної програми фізичної реабілітації на стан гемодинаміки хворих на ішемічну хворобу серця з метаболічним синдромом - Балаж, Марія; Balazh, Mariya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Розвиток ішемічної хвороби серця має тісний зв’язок із так званим метаболічним синдромом – поєднанням ожиріння, артеріальної гіпертензії, дисліпідемії та дисглікемії. Ключове прогностичне значення в осіб із метаболічним синдромом має артеріальна гіпертензія. У статті розглянуто вплив комплексної програми фізичної реабілітації на показники артеріального тиску у хворих зі стабільною стенокардією напруги ІІ–ІІІ функціональних класів у поєднанні з метаболічним синдромом. У дослідженні брали участь 130 пацієнтів, котрі проходили лікування в Інституті кардіології ім. М. Д. Стражеска. Виявлено позитивний вплив комплексу реабілітаційних заходів на стан гемодинаміки пацієнтів, що підтверджує доцільність упровадження запропонованої програми в практику лікування цього контингенту хворих. Development of ischemic heart disease is closely connected to so-called metabolic syndrome – combination of obesity, arterial hypertension, dyslipidemia and dysglycemia. Key prognostic meaning among the ill with metabolic syndrome has arterial hypertension. The article gives information on influence of complex program of physical rehabilitation on indices of arterial tension among the ill with stable exertional angina of II and III functional class together with metabolic syndrome. 130 patients who were undergo treatment in N. D. Strazhenko Institute of cardiology took part in the survey. We have discovered positive influence of rehabilitation activities on condition of haemodynamics of patients, and this proves the necessity of applying of this program into practice of treatment of the ill.
Influence of Complex Program of Physical Rehabilitation on Condition of Haemodynamics Among The ill with Ischemic Heart Disease with Metabolic Syndrome
Keywords: метаболічний синдром; ішемічна хвороба серця; фізична реабілітація; артеріальний тиск; metabolic syndrome; ischemic heart disease; physical rehabilitation; arterial tension