Сучасний стан і перспективи раціонального використання природного рекреаційного потенціалу Старовижівської територіальної громади Волинської області - Стельмах, Валентина Юріївна; Юровчик, Володимир Геннадійович; Качаровський, Роман Євгенович; Мельник, Олег Володимирович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Полянський, Сергій Володимирович; Полянська, Тетяна Олександрівна; Антипюк, Олена Володимирівна (My University, 2023)
Проведено дослідження передумов формування Старовижівської селищної територіальної громади (ТГ) Волинської області в процесі адміністративно-територіальної реформи в Україні, що зумовлена трасформацією існуючої моделі державного управління на місцевому рівні, в основу якої покладено зміну системи функціонування місцевого самоврядування. Деталізовано територіальні особливості громади, її склад, етапи становлення та функціонування, характер розселення населення. Здійснено аналіз наявної наукової інформації з цієї тематики. Апробовано методику вивчення природного рекреаційного потенціалу в межах окремої територіальної громади. Природний рекреаційний потенціал досліджено як комплекс чинників, що забезпечують відповідні належні умови для відпочинку та туризму мешканців Волинської області й інших регіонів України, а також іноземних туристів. У ході наукового дослідження значну увагу зосереджено на особливостях клімату (температурний режим, кількість опадів), поверхневих вод (морфометричні характеристики водних об’єктів, зокрема річок, озер, водосховищ і ставків), лісових ресурсів (видова та вікова структура насаджень), мисливських і земельних угідь. Подано детальну характеристику об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) громади. Вивчено основні передумови та мету їх утворення, природні, зокрема флористичні та фауністичні особливості. Обґрунтовано умови здійснення природоохоронної та рекреаційної діяльності в межах об’єктів ПЗФ Старовижівської територіальної громади. Подано пропозиції щодо напрямків оптимізації функціонування об’єктів ПЗФ та можливості розширення його мережі в сучасних умовах господарювання населення.
Keywords: децентралізація; територіальна громада; природно-заповідний фонд; рекреаційний потенціал; клімат; поверхневі води; озера; земельні ресурси; ґрунтовий покрив; природно-заповідні об’єкти; Старовижівська ТГ; Ковельський район; Волинська область