Опис людини і природи у фреймових структурах (на матеріалі англомовного художнього дискурсу) - Близнюк, Людмила Миколаївна; Козак, Софія Веніамінівна; Blyzniuk, Ludmila M.; Kozak, Sofia V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Досліджується фреймова презентація людини і природи в літературно-художньому дискурсі. На матеріалі прозового художнього твору англійського письменника кінця XIX ст. Томаса Гарді «Тесс із родини Д’Ербервіллів» досліджено когнітивно-прагматичні особливості фреймових структур, що представляють фрейми «Людина» і «Природа» в англомовному художньому дискурсі. Описано структуру фреймів «Людина» і «Природа», зокрема визначено основні термінали, які належать до цих фреймів. Здійснено аналіз лексичних одиниць, що представляють термінали, які складають периферію зазначених фреймів у романі Т. Гарді «Тесс із родини Д’Ербервіллів». На основі проаналізованих фреймових структур досліджено роль фреймів «Людина» і «Природа» в інтерпретації авторської прагматики в літературно-художньому дискурсі. Встановлено, що фрейм як когнітивна структура найбільш характерно виявляє свої властивості у фреймових структурах, які змальовують природу не лише як навколишній світ, а зображають взаємозв’язок людини й природи, розкриваючи перед читачем характери та внутрішній світ персонажів через опис сприйняття ними природи.The article is dedicated to the study of frame presentation of man and nature in literary discourse. The cognitive-pragmatic peculiarities of the frame structures which represent frames “Man” and “Nature” in English literary discourse have been analyzed on the material of the literary prose work of the English writer of the end of the XIX-th century Thomas Hardy “Tess of the d’Urbervilles”. The structure of the frames “Man” and “Nature” has been described; in particular the main terminals which belong to the aforementioned frames have been determined. The analysis of the lexical units which represent the terminals of the frames “Man” and “Nature” in Thomas Hardy’s novel “Tess of the d’Urbervilles” has been carried out. On the basis of the analyzed frame structures we have studied the role of the frames “Man” and “Nature” in the interpretation of author’s pragmatics in fic tion discourse. It was determined that the frame as a cognitive structure reveals its properties most significantly in those frame structures which describe nature not only as an environment but also illustrate interconnection of man and nature, showing up the inner world of the characters by means of the description of their perception of outer world.
A Description of Man and Nature in Frame Structures (on the Material of English Fiction Discourse).
Keywords: людина; природа; фрейм; фреймова структура; термінал; термінальний елемент; man; nature; frame; frame structure; terminal; terminal element