Психологія агресії, насильства і травми - Вічалковська, Наталія Калинівна; Vichalkovska, Nataliia K. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2018)
Мета дисципліни: сформувати знання про цілі, функції та види агресії, основні теорії агресії, основні причини виникнення агресії; механізми становлення агресивної поведінки людини; особливості прояву агресії у різні вікові періоди, методи психологічної діагностики агресивності, індивідуальні та групові методи психокорекції агресивності. Зміст навчальної програми: 1. Агресія та агресивність. Визначення агресії та агресивності, види агресії та насильства. 2. Основні теорії агресії. Причини агресивної поведінки. 3. Методи систематичного дослідження агресії. 4. Біологічні основи агресивної поведінки людини. 5. Зовнішні детермінанти агресії. Соціальні детермінанти агресії та насильства. 6. Індивідуальні детермінанти агресії: особистість, установки та травма. 7. Агресія у природних умовах. 8. Агресія, насильство і ЗМІ. 9. Убивство як крайній прояв агресії. Психологія травми, насильства і серійних убивць.
Keywords: агресія; агресивність; психологія травми; насильство