Архітектоніка пекла: досвід роботи сучасних ЗМІ України, Близького й Далекого Сходу у гарячих точках планети - Косюк, Оксана Михайлівна (СГ НТМ «Новий курс», 2025)
ХХІ ст. (що тільки розпочинається) вже претендує на пальму першості кривавих "здобутків" тисячоліть. У цій частині монографії наші міркування зосереджено на фактах та ексклюзивних дослідженнях медіацій актуальних подій (зокрема, мілітарних конфліктів в Україні, Сирії, Ізраїлі, Ірані тощо), які щойно з'являються в інформаційному просторі й наукометричних базах, і в майбутньому стануть підставою для відтворення планетарної історії межі тисячоліть. Теоретичне підґрунтя розвідки складають ідеї провідних науковців та журналістів Близького й Далекого Сходу: Едварда Саїда ("Орієнталізм", "Культура й імперіалізм"), який аналізує орієнталізм як цілісну систему західних уявлень про Схід і вказує на упередження й апріорний схематизм окресленого сприймання, та Саїда Ісмагілова – ексочільника мусульман України (нині – військового ЗСУ, котрого слід вважати провідним експертом з проблем ісламу на теренах сучасної України).
Keywords: інтерпретація; нефікційна творчість; документальність; інформація; журналістика; Близький Схід; Далекий Схід; Китай; Японія; Палестина; Ізраїль; Сирія