Репрезентація концепту "дорога" в українських та російських прислів'ях та приказках - Бондар, Тетяна Георгіївна; Bondar, Tetyana (Одеса : ОРІДУ НАДУ, 2005)
У статті розглядаються ознаки концепту ”дорога”, які вербалізуються в текстах українських та російських прислів’їв і приказок. Показано, що концепт ”дорога”—це цілісний концепт, який включає як локативні (такі, що характеризують дорогу як фізичний об’єкт), так й антропоорієнтовані, ”олюднені” ознаки. The article deals with attributes of the concept “road” which are verbalized in Ukrainian and Russian proverbs and sayings. It is shown that the concept “road” includes both local (which characterize road as a physical object) and anthropoorienting (which are connected with people and their system of evaluations) attributes.
Keywords: концепт, прислів’я, локус, антропоорієнтована ознака, локальна ознака; concept, proverb, locus, anthropoorienting attribute, local attribute