Діагностика мовленнєвого розвитку як індикатор інтелектуальних порушень у дітей раннього віку - Федонюк, Христина Володимирівна (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню мовленнєвого розвитку дітей раннього віку як важливого індикатора інтелектуальних порушень. Актуальність роботи зумовлена зростанням кількості дітей із затримкою мовленнєвого розвитку та необхідністю своєчасного виявлення факторів, що можуть впливати на подальший когнітивний розвиток. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні, розробці та експериментальній перевірці ефективності методик діагностики мовленнєвого розвитку дітей раннього віку. Об’єктом дослідження є процес мовленнєвого розвитку дітей раннього віку, а предметом — методи та підходи до його діагностики, їх ефективність та можливості вдосконалення. У роботі застосовано комплекс загальнонаукових та емпіричних методів: аналіз, синтез, порівняння, спостереження, тестування та експериментальна робота. Дослідження проводилося на базі Корекційного центру розвитку «Владислав» і включало використання адаптованих методик Л.І. Божович, Н.А. Цукерман та Л.Ф. Обухової. Отримані результати свідчать про значні індивідуальні відмінності у рівні мовленнєвого розвитку дітей раннього віку, вплив соціального середовища на формування мовлення, а також про ефективність комплексного підходу до корекції та розвитку мовленнєвих навичок за допомогою ігрових методик, артикуляційної гімнастики, розвитку дрібної моторики та рольових ігор. Практична цінність роботи полягає у можливості використання отриманих результатів для своєчасної діагностики та корекції мовленнєвих порушень у дітей раннього віку, що дозволяє попереджати можливі труднощі у навчанні та соціальній адаптації. Рекомендації дослідження можуть бути корисними для педагогів, психологів, логопедів і батьків.
Keywords: мовленнєвий розвиток; ігрові методики; корекційно-розвивальна робота; діагностика; ранній вік; інтелектуальні порушення