Розробка способів оптимізації спеціальної фізичної підготовки курсантів за спеціальністю «Озброєння та військова техніка» - Гунченко, Вячеслав Олексійович; Gunchenko, Vyacheslav (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті розкрито актуальну тему оптимізації спеціальної фізичної підготовки курсантів за напрямом підготовки «Озброєння та військова техніка». Розглянуто способи та підходи підвищення статусу фізичної підготовки для успішного виконання базових предметів навчання з бойової підготовки. В основу цієї статті покладено власні дослідження щодо поліпшення виконання технічних нормативів за рахунок оптимізації фізичної підготовки. У роботах [8, 11, 12] показано, що під час вибору оптимальних цілеспрямованих фізичних вправ докорінно поліпшуються показники технічних нормативів, а також виявлено, що оптимізація фізичної підготовки – це складний, багатогранний процес, що складається з індивідуального підбору, відповідності елементів фізичного розвитку елементами виконання військово-технічних нормативів. У роботі враховано підходи до оптимізації фізичної підготовки, не тільки відзначені автором, а також розглянуто оптимізацію виконання завдань у ході виконання бойових завдань підрозділів технічного забезпечення. Використання АСУ дало змогу знайти найбільш ефективні підходи до оптимізації фізичної підготовки. Загалом викладені підходи дали змогу оптимізувати фізичну підготовку й зорієнтувало цю дисципліну до більш цілеспрямованої бойової підготовки для підрозділів технічного забезпечення. The article is devoted to the topical issue of optimization of the special physical training of students in the direction of training «Armament and military equipment». The ways and approaches to increase the status of physical training for successful completion of basic training items are considered. This article is based on our own research on improvement of implementation of the technical standards by optimizing physical fitness. It was shown in the studies that when choosing the optimal targeted exercises the parameters of the technical standards are radically improved, and it was also revealed that the optimization of physical preparation is a complex, multifaceted process consisting of individual selection, correspondence of the elements of physical development to the elements of implementation of the military-technical standards. In the study it is taken into account the approaches to optimizing physical fitness not only noted by the author, but also the optimization of the performance of tasks in the course of accomplishing the combat tasks of technical support units. The use of ACS made it possible to find the most effective approaches to optimize physical fitness. In general, the presented approaches allowed to optimize physical training and oriented this discipline to more targeted combat training for technical support units.
Development of Approaches of the Special Physical Training Optimization of Cadets of the Specialty «Armament and Military Equipment»
Keywords: фізична та бойова підготовка; оптимізація спеціальної фізичної підготовки; методо- організаційний блок фізичної підготовки; психофізичний блок; програмно-апаратний блок; physical and combat training; optimization of special physical training; methodological and organizational unit of physical training; psycho-physical unit; software and hardware unit