Екологічні групи дискоміцетів Західного Полісся України - Зикова, М. О.; Zykova, M. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Для встановлення різноманіття дискоміцетів на території Західного Полісся України у 2010–2012 рр. було проведено цілеспрямовані дослідження. За їх результатами й аналізу літературних даних на території виявлено 185 видів дискоміцетів, які належать до 89 родів 22 родин 6 порядків та 2 класів відділу Ascomycota. Уперше для регіону дослідження приводяться 144 види дискоміцетів, із яких 13 – нові для території України. Аналіз розподілу видів дискоміцетів за еколого-трофічними групами показав значне домінування сапротрофів (175 видів), що пов’язано з великою різноманітністю субстратів на території дослідження. Analysis of its biota taxonomic structure has shown that 185 registered species are the representatives of 89 genera, 26 families, 6 orders, 2 classes of Ascomycota. 144 species of discomycetes were discovered for the first time, 13 species are new for Ukraine. Analysis of distribution discomycetes for ecological groups showed the considerable prevailing of saprotrophs(175 species) group, that it is related to the large variety of substrats on territory of research.
Discomycetes Western Polissya of Ukraine: Systematics and Ecological Characteristics
Роботу виконано у відділі мікології Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України
Keywords: Західне Полісся України; Ascomycota; дискоміцети; систематична структура; екологічна структура; Western Polissya of Ukraine; discomycetes; systematics structure; ecological structure