Еколого-географічні передумови створення регіонального природного ландшафтного парку «Рівський» - Гудзевич, Анатолій; Gudzevich, Anatoliy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Розглянуто особливості сучасного стану Рівського долинно-річкового ландшафту, який об’єднує у своєму складі природні й різною мірою змінені ландшафтні комплекси – наземні й аквальні. Вивчено та обґрунтовано рівень ландшафтного й історико-культурного різноманіття досліджуваної території: ступінь збереження ланд- шафтних комплексів, рівень біотичного різноманіття, мальовничі й естетичні властивості, комфортність рекре- аційних умов, історико-культурну цінність. Обґрунтовано пропозиції щодо наявних і перспективних природо- охоронних об’єктів та територій, режиму їх охорони. Акцентовано увагу на потребі створення цілісної природно- заповідної території рівня регіонального ландшафтного парку «Рівський» як складової частини екомережі загальнодержавного, регіонального й локального рівнів. The features of the modern state of Rivskogo of valley-river landscape and his separate parts are considered, which unites in the composition natural and landscape complexes are in a different degree changed – ground and akvalni. It is studied and obgruntuvano level of landscape and historically cultural variety of the probed territory: degree of maintainance of landscape complexes, certainly level of biotichnogo variety, picturesque and aesthetically beautiful qualities, comfort of rekreaciynikh terms, historically cultural value. Grounded of suggestion in relation to existent and perspective nature protection objects and territories, mode of their guard. Attention is accented on the necessity of formation of the unique naturally protected territory of level of regional natural landscape park «Rivskiy» as a constituent of ekomerezhi of national, regional and local levels.
Ecologo-geographical Pre-conditions of Creation of Regional Natural Landscape Park «Rivskiy»
Keywords: екомережа; ландшафтне різноманіття; біорізноманіття; парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва; регіональний ландшафтний парк; econetwork; landscape variety; biotvariety; park-sight of garden park art; regional landscape park