Особливості відновлення технічних навичок із важкої атлетики після пошкодження плечового суглоба - Попадюха, Юрій; Сичов, Сергій; Popadiukha, Iurii; Sychev, Sergey (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті розглянуто особливості використання кінезіотейпування, масажу та спеціальних фізичних вправ для відновлення техніки виконання ривка й поштовху у важкій атлетиці. Мета роботи – аналіз особливостей впливу комплексу методів кінезіотейпування, масажу та спеціальних фізичних вправ для ефективного віднов- лення технічних навичок із важкої атлетики після травм плеча й перевірка його в тренувальному й змагальному процесі. Розглянуто особливості пошкоджень і захворювань плечового суглоба у важкоатлетів, що пов’язані з ротаторами манжети плеча, відновні методи та програми реабілітації. Розглянуто особливості важкої атле- тики, техніки виконання змагальних вправ – ривок і поштовх, спеціальні вправи для вдосконалення результатів. Наведено анатомічні особливості ротаторної манжети плеча й причини її пошкодження, реальну історію пошкоджень важкоатлета, діагноз травми правого плеча, методи відновлення після артороскопічної операції плеча спеціальними фізичними вправами з використанням залізної палиці, гантелей, гумових джгута та стрічки, штанги для виконання змагальних вправ важкої атлетики. Розглянуто методи кінезіотейпування плеча, його масажу й застосування спеціальних вправ силових видів спорту для ефективного відновлення технічних навичок із важкої атлетики після травм плеча. Розроблено Програму з відновлення технічних навичок у ривку та поштовху з важкої атлетики після травми плеча (тренування, кінезіотейпування, масаж, спеціальні фізичні вправи). Здійснено перевірку ефективності застосування комплексу методів кінезіотейпування, масажу й спеціальних фізичних вправ у тренувальному процесі та змаганнях із важкої атлетики. За результатами виступів на змаганнях підтверджено, що Програма уможливлює ефективне відновлення технічних навичок із важкої атлетики після травм плеча.The article discusses the features of the use of kinesiotherapy, massage and special physical exercises to restore the technique of performing a jerk and push in weightlifting. The purpose of the work is to analyze the peculiarities of the influence of a complex of methods of kinesiotherapy, massage and special physical exercises for the effective restoration of technical skills in weightlifting after shoulder injuries, checking it in the training and competitive process. The features of injuries and diseases of the shoulder joint in weight-lifters associated with rotators of the cuff of the shoulder, recovery methods and rehabilitation programs are considered. The features of weightlifting, techniques for performing competitive exercises - jerk and push, special exercises to improve the results are considered. The anatomical features of the shoulder rotator cuff and the causes of its damage, the real history of weightlifter damage, the diagnosis of right shoulder injury, recovery methods after arthoroscopic shoulder surgery by special exercises using an iron stick, dumbbells, rubber band and ribbon, barbells for competitive weight-lifting exercises are given. The methods of kinesiotiping of the shoulder, its massage and the use of special exercises of power sports for the effective recovery of technical skills in weightlifting after shoulder injuries are considered. A program has been developed to restore technical skills in snatch and push in weightlifting after a shoulder injury (training, kinesiotherapy, massage, special physical exercises). The effectiveness of the use of complex methods of kinesitherapy, massage and special physical exercises in the training process and weightlifting competitions has been verified. According to the results of the competitions, it was confirmed that the Program effectively restores technical skills in weightlifting after shoulder injuries.
Features of the Restoration of Technical Skills in Weightlifting after Damage to the Shoulder Joint
Keywords: кінезіотейпування; трену- вальний процес; масаж; спеціальні фізичні вправи; травми плечового суглоба