Ефективність фізичної підготовки кваліфікованих волейболістів різних ігрових амплуа - Швай, Олександр; Гнітецький, Леонід; Поляковський, Валерій; Shvaj, A.; Gnitetskij, L.; Polyakovskij, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті визначено ефективність фізичної підготовки та розвиток основних фізичних якостей квалі-фікованих волейболістів різних ігрових амплуа. Важливим у сучасному волейболі є не лише зростаюча інтен-сивність гри, універсалізація гравців та їх вузька спеціалізація, яка обумовлена виконанням функцій певних ігрових амплуа, що вимагає відповідного рівня фізичної підготовленості. У тренувальному циклі на різних етапах підготовчого періоду фізичній підготовці відводиться від 20 до 50 % часу. Завдання з фізичної підготовки розв’язуються переважно на кожному занятті протягом 15–45 хв. Кваліфіковані волейболісти студентських команд, за деякими показниками фізичного розвитку й фізичної підготовленості, наближаються до рівня гравців першої та вищої ліг, і можуть бути надійним резервом для поповнення команд вищих за класом. Отримані дані про фізичну підготовленість можуть бути використані як критерії для комплексного оцінювання розвитку фізичних якостей кваліфікованих волейболістів при відборі гравців для комплектування команди. . The article estimates the effectiveness of physical training and development of basic physical qualities of skilled volleyball players playing different roles. Nowadays important in volleyball is not only increasing the intensity of the game, universalization of players, but their specialization, which is due to the implementation of certain functions play roles that require an appropriate level of physical fitness. In the training cycle at different stages of the preparatory period of physical training is given from 20 to 50 % of the time. The task of physical training mostly solved at each session for 15–45 min. Qualified volleyball student teams, with some indicators of physical development and physical fitness, close to the level of the players first and higher leagues, and can be trusted to replenish the reserve teams top the class. Received information on physical preparedness can be used as criteria for comprehensive evaluation of the physical qualities of skilled volleyball players in the selection of players for completing the team.
Effectiveness of Physical Training of Qualified Volleyball Players of Different Roles
Keywords: волейбол; фізична підготовка; ігрові амплуа; гравці; рухові якості; спортивне тренування; volleyball; physical training