Експеримент із фізіології рослин як складова шкільної біологічної освіти - Голуб, Валентина Олександрівна; Гурко, Тетяна Миколаївна (My University, 2024)
Біологічний експеримент на уроці виступає важливою умовою активізації пізнавальної діяльності учнів, формування наукового світогляду, стійкого інтересу до вивчення біології, а також уявлень про застосування біологічних знань у практичній діяльності та житті людини. Застосування біологічного експерименту дозволяє вчителеві відобразити навколишній світ, викликати й активізувати відчуття, допомогти у формуванні біологічних уявлень, сприяти формуванню біологічних понять, надає можливість практично перевірити істинність біологічних знань. Біологічний експеримент виконує інформаційно-дослідницьку функцію, допомагаючи у забезпеченні глибини наукової інтерпретації структури, суті біологічних явищ, процесу й реалізації динаміки наочності на різних рівнях пізнання біологічної освіти. Використання біологічного експерименту забезпечує також мотиваційний, практично-діяльнісний, дослідницький та творчий компоненти діяльності учнів для підвищення інтересу до уроків біології та біологічної освіти в цілому.
Keywords: біологічний експеримент; навчально-дослідницькі уміння; досвід дослідної діяльності; практично-діяльнісний компонент; творчий компонент; предметна компетентність