Візуалізація на уроках історії у 11 класі (на прикладі теми «Холодна війна»). - Шадура, Олександра Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню проблеми візуалізації, як однієї із методичних практик, які використовуються для навчання учнів історії в закладах загальної середньої освіти. Пропонується розглянути методичні рекомендації застосування візуалізації при вивченні теми «Холодна війна». Зазначено, що проблема візуалізації займає чинне місце в роботах вітчизняних учених. У навчальній програмі з історії для ЗЗСО цій темі також приділена увага. В роботі розглянуто підходи та методи дослідження, що застосовуються для аналізу візуальних джерел при вивченні теми «Холодна війна», досить дискусійної проблеми в сучасній історіографії. Проаналізовано теоретичні аспекти використання візуалізації на уроках історії, зокрема принципи та методи, що підвищують ефективність засвоєння історичного матеріалу через візуальні засоби. Окремо виділено значення візуальних джерел для розвитку критичного мислення та здатності до аналізу історичних подій у здобувачів загальної середньої освіти. Розглянуто практичні аспекти застосування візуальних джерел у навчанні історії на прикладі теми «Холодна війна». Сформовано методичні рекомендації щодо запровадження означеної теми в навчальний процес. Запропоновано використання таких візуальних джерел, як фотографії, карти, таблиці, схеми, ілюстрації, інфографіка та інших візуальних матеріалів для поглибленого розуміння учнями подій «Холодної війни». Визначено предметні компетентності, які можливо сформувати у школярів, використовуючи візуальні джерела.
Keywords: візуалізація; інфографіка; інтелектуальні карти; здобувачі загальної середньої освіти; "Холодна війна"; блокове протистояння; "залізна завіса"; гонка озброєнь