Заголовки прозових творів для дітей: синтаксична організація та комунікативно-прагматичний потенціал - Костусяк, Наталія Миколаївна (Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського, 2023)
У статті визначено синтаксичну специфіку й окреслено типологію реченнєвих конструкцій, що експлікують назви казкових оповідань В. Нестайка, з’ясовано їхній функційний потенціал, комунікативно-прагматичні ознаки, стилістичні та структурні параметри. Зосереджено увагу на простих (односкладних і двоскладних) та складних сполучникових реченнях. Подані в заголовкових комплексах синтаксичні одиниці схарактеризовано в площині реалізації авторської інтенції, оцінності, емоційно-експресивного забарвлення, модального плану. Виділено й проаналізовано висловлення питальної, спонукальної, стверджувальної / заперечної, бажальної модальності, структури з модальним значення необхідності та вірогідності.
Keywords: синтаксична одиниця; член речення; просте двоскладне / односкладне речення; питальна модальність; спонукальна модальність; стверджувальна / заперечна модальність; бажальна модальність; лексика; лексема; семантика; інтенція; комунікативно-прагматичний потенціал; мова прози для дітей; 811.161.2’367:82.0-3