Еколого-географічні аспекти оцінки річкових басейнів - Яцков, Микола Васильович; Гопчак, Ігор Васильович; Калько, Андрій Дмитрович; Мельнійчук, Михайло Михайлович; Смілий, Павло Миколайович; Басюк, Тетяна Олександрівна (ВСП «Рівненський технічний фаховий коледж НУВГП», 2023)
У монографії на прикладі Житомирської області висвітлені теоретико-методичні аспекти еколого-географічного дослідження наслідків антропогенного впливу на якість поверхневих вод річкових басейнів, проаналізовані існуючі підходи до їх оцінки, наведені екологічні, санітарногігієнічні і промислові класифікації і нормативи оцінки якості поверхневих вод в Україні та ЄС. Проведено аналіз геолого-геоморфологічних, гідрологічних і грунтово-кліматичних умов формування поверхневих вод, виконано еколого-географічну оцінку санітарно-гігієнічної якості води, встановлено рівень забрудненості поверхневих вод басейну річки та визначено напрямки екологізації поверхневих вод річок регіону за умов інтенсивного антропогенного навантаження. Застосування науково-практичних результатів дослідження сприятиме раціональному використанню водних ресурсів та дозволить державним і місцевим органам влади формувати регіональні програми із водокористування на основі сталого соціально-економічного розвитку.Теоретичні і методичні положення монографії можуть, також, бути використаними для аналогічних досліджень в інших регіонах України. Монографію рекомендовано співробітникам науково-дослідних і проєктних організацій,викладачам, аспірантам і студентам географічних, екологічних, землевпорядних та економічних спеціальностей різних ступенів освіти, широкому колу читачів.
Keywords: поверхневі води; ландшафт; природні ресурси; річка; екологічний стан; якість води; класифікація; інтегральний екологічний індекс; коефіцієнт забруднення; водні ресурси; сталий розвиток; Житомирська область; 911:9/2:556.3 (447.82)