Особливості стресостійкості та психологічного благополуччя працюючих жінок у зрілому віці - Гаврилюк, Олена Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Тема магістерського дослідження Гаврилюк Олени Володимирівної «Особливості стресостійкості та психологічного благополуччя працюючих жінок у зрілому віці» є актуальною та затребуваною в контексті сучасних українських реалій, соціальних турбулентностей, коли велика кількість вимог покладена на соціальну роль жінки у суспільстві. В теоретичній частині магістерського дослідження було здійснено спробу вивчити та узагальнити усі відомі сучасні наукові пошуки з проблем стресостійкості, психологічного благополуччя жінок. Було описано психологічні особливості зрілого віку та можливі життєві кризи пов’язані із ним. Було з’ясовано, що стресостійкість та психологічне благополуччя працюючих жінок є результатом взаємодії багатьох чинників, розвиток яких є важливим для досягнення успіху в професійній сфері та підтримці гармонійного здорового сімейного життя. В другому розділі роботи було описано психодіагностичну програму емпіричного дослідження, комплекс методик та опитувальників, які були спрямовані на вивчення психологічних аспектів стресостійкості та психологічного благополуччя працюючих жінок у зрілому віці. Отримані результати емпіричного дослідження цієї проблеми дозволили розробити соціально-психологічну програму груп підтримки по плеканню стресостійкості та психологічного благополуччя для працюючих жінок у зрілому віці, яка засвідчила свою ефективність.
Keywords: стресостійкість; психологічне благополуччя; суб’єктивне благополуччя; жінка; зрілий вік