Особливості клубної форми організації рекреаційно-оздоровчих занять дітей дошкільного віку - Сухомлинов, Рудольф Олегович; Андрєєва, Олена Валеріївна; Sukhomlynov, Rudolph; Andryeyeva, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті визначено особливості клубної форми організації рекреаційно-оздоровчих занять дітей дошкільного віку для підвищення їхньої безпечності та ефективності. Для досягнення поставленої мети застосовувалися такі методи дослідження, як аналіз спеціальної науково-методичної літератури, контент-аналіз документальних матеріалів, педагогічні, соціологічні методи дослідження. У результаті роботи визначено основні ознаки клубу, такі як організація активного дозвілля, розваг та відпочинку; спільність інтересів, поглядів, уподобань і, відповідно, спільна діяльність відвідувачів клубу; можливість неформального спілкування; регулярність та оптимальна періодичність зустрічей; добровільність об’єднання; локальність клубного середовища; атмосфера співтовариства; відкритість. За результатами проведених соціологічних досліджень установлено, що високої популярності набули дитячі футбольні клуби. Здійснено огляд наявних футбольних клубів міста Києва, спрямованість та особливості їхньої діяльності з дітьми дошкільного віку. The article deals with peculiarities of the club form of organization of recreational and health-enhancing activities for preschool children aimed at improving their safety and effectiveness. In order to achieve the set objectives the following research methods were applied: analysis of special scientific and methodological literature, content analysis of documentary materials, pedagogical and sociological research methods. According to the result of the study the basic characteristics of the club were determined: organization of active leisure, entertainment and recreation; community of interests, views and preferences and, consequently, joint activity of club’s visitors; opportunity for informal communication; regularity and optimal frequency of meetings; a voluntary association; the localness of club environment as a condition for creating private microspace; environment of «community»; openness. According to the results of performed sociological research, it is established that children's football clubs are very popular. The paper presents a review of functioning football clubs of Kyiv, as well as defines the focus and characteristics of their activity for preschool children.
Peculiarities of the Club Form of Organization of Recreational and Health-enhancing Activities for Preschool Children
Keywords: дитячі футбольні клуби; діти дошкільного віку; рекреаційно-оздоровчі заняття; children's football clubs; preschool children; recreational and health-enhancing activities