Деякі аспекти поетичної майстерності українського християнського письменника В. І. Гребенюка (Брата Віктора) - Тоцький, Леонтій Ігорович; Totcky, Lеоntii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті схарактеризовано особистість В. І. Гребенюка (Брата Віктора) як поета-митця. Відзначено такі риси його характеру, як цілеспрямованість, наполегливість, працелюбність, ґрунтовність творчих пошуків, вимогливість до літературної праці, скромність. Поетичним творам Брата Віктора, написаним переважно в неокласичному стилі, притаманні високий професіоналізм, вишуканість та добірність рим, багатство лексикону, уживання архаїчних слів із незвичним наголосом, стилізація під давню говірку тощо. У своїй поезії, на відміну від прози, В. І. Гребенюк тяжіє до великих форм і зображення давньої минувшини, хоча й не забуває при цьому про майбутню долю України та українського народу. Брат Віктор відродив також стародавню візантійську традицію написання акафістів віршованою формою.In this clause the author characterizes personality of V. I. Hrebeniuk witch of the poet-artist. He has mentioned such traits as: purposefully, persistence, industrious, solidity of creative search, insistence of literary work, modestly. Poetic writing, witch V. I. Hrebeniuk has wrote by mainly the new classical verse, characteristic high professionalism, exquisite and select of rhymes, much of vocabulary, broadly use of archaic words from unusual stress, stylization under ancient speak, etc. In him poetry he inclined to big forms and to delineate for anciently. By this V. I. Hrebeniuk remembers about future lot of Ukraine and of Ukraine people. Brother Viktor regenerated the ancient tradition: to write for akatistos in the poetic form too.
Some Aspects of Poetic Creation of Ukrainian Christian Writer V. I. Hrebeniuk (Brother Viktor)
Keywords: поетична творчість; лексика; Брат Віктор; В. І. Гребенюк; особливості; автор; художник слова; новатор; професіонал; письменник; патріот; poetic creation; vocabulary; Brother Viktor; V. I. Hrebeniuk; peculiarity; mastery; author; artist of words; innovator; professional; writer; patriot