Робота редактора над пунктуаційними помилками у друкованих ЗМІ - Шульська, Наталія Миколаївна; Швирид, Тетяна Іванівна; Shulska, N. M.; Shvyryd, T. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Статтю присвячено розгляду найбільш типових пунктуаційних помилок у мові друкованих ЗМІ, а також роботі над ними редакторів газет. Проведено моніторинг пунктуаційних анормативів, зафіксованих на сторінках волинських видань і всеукраїнської газети «День». З’ясовано, що на рівні простого речення високу помилконебезпечність мають випадки, пов’язані з пунктуаційним оформленням вставних слів і словосполучень, простих еліптичних речень, однорідних членів речення, підмета і присудка. У складному реченні найчастіше трапляються помилки, пов’язані з пунктуаційним оформленням складнопідрядних конструкцій. Наголошено на гострій потребі вдосконалення процесу редагування, підвищення рівня правописної культури в сучасних друкованих ЗМІ. The article deals with the most common punctuation errors in language print media, as well as work on them editors of newspapers. A monitor recorded errors of punctuation present in the pages of newspapers of Volyn media and Ukrainian newspaper «Day». It was found that simple sentence at a high level errors cases are associated with punctuation inserted design words, simple elliptical sentences, homogeneous parts of the sentence, the subject and predicate. In a complex sentence, the most common errors associated with punctuation design of complex structures. Emphasized the urgent need to improve the process of editing, improving spelling culture in modern print media.
Editor’s W ork on Punctuation Mistakes in Print Media
Keywords: редактор; editor; помилка; error; друковані ЗМІ; print media; пунктуація; punctuation; просте речення; simple sentences; складне речення; complex sentences