Оцінка впливу авторської технології на вертикальну стійкість тіла жінок зрілого віку, які займаються слайд-аеробікою - Прилуцька, Тетяна; Хабінець, Тамара; Петрович, Вікторія; Данилюк, Андрій; Колядюк, Юрій; Prylutska, Tetyana; Khabinets, Tamara; Petrovych, Viktoriya; Danylyuk, Andrij; Kolyadyuk, Yurij (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Прискорений темп суспільно-політичного життя, наявність низки соціально-економічних, екологічних проблем у нашій країні, вікові інволюційні зміни в організмі людей зрілого віку, зниження й обме- ження їхньої рухової активності зумовлюють погіршення стану здоров’я, розвиток швидкої стомлюваності, розширення структури захворюваності, поява ознак передчасного старіння в цього вікового контингенту. Серед провідних позицій щодо покращення здоров’я жінок зрілого віку особливо важливе місце займають інноваційні засоби оздоровчого фітнесу. Наукове обґрунтування фізкультурно-оздоровчих занять для жінок зрілого віку другого періоду становить великий інтерес для фахівців. Проблема управління рухами людини, його рухової координації в науці не нова: необхідність цілеспрямованого розвитку здібностей оптимально регулюва- ти й керувати рухами нині не викликає сумнівів у фахівців фізичної культури та спорту. Актуальність до- сліджуваних питань зумовлена також проблемою вдосконалення вертикальної стійкості тіла жінок зрілого віку як одного з чинників підвищення їхньої фізичної підготовленості на заняттях слайд-аеробікою. Мета дослідження – визначити зміни вертикальної стійкості тіла жінок другого періоду зрілого віку після впро- вадження авторської технології в процес занять слайд-аеробікою. Методи дослідження – аналіз та узагаль- нення даних науково-методичної літератури, педагогічне тестування, стабілографія, методи математичної статистики. На основі отриманих даних можна стверджувати, що застосування авторської технології мало позитивний вплив на вертикальну стійкість жінок 36–44 років. Особливо помітними виявилися зрушення показників у жінок 36–39 років, у яких відбувся статистично значущий (р<0,05) приріст більшості показників вертикальної стійкості. Водночас і в жінок 40–44 років простежено статистично значущі (р<0,05) покра- щення окремих показників. Вочевидь, якщо у жінок 40–44 років під впливом запропонованої програми відбулося призупинення інволюційних процесів, що полягають у зниженні статокінетичної стійкості, то в респонденток 36–39 років намітилася тенденція до відновлення й удосконалення вертикальної стійкості тіла. Це дає нам підстави рекомендувати застосовувати запропоновану технологію в процесі оздоровчого фітнесу жінок другого періоду зрілого віку. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою технології, спрямова- ної на покращення показників моторики жінок першого періоду зрілого віку з використанням засобів слайд- аеробіки.Topicality. The accelerated pace of social and political life, the presence of a number of socio-economic, environmental problems in our country, age-related involutional changes in the body of people of mature age, a decrease and limitation of their physical activity cause a deterioration in health, the development of rapid fatigue, an expansion of the morbidity structure, the appearance of signs of premature aging in this age group. Among the leading positions in improving the health of women of mature age, an especially important place is occupied by innovative means of wellness fitness. The scientific substantiation of physical culture and health-improving classes for women of mature age of the second period is of great interest to specialists. The problem of controlling human movements, his motor coordination in science is not new: the need for purposeful development of the abilities to optimally regulate and control movements is currently not in doubt among specialists in physical culture and sports. The relevance of the issues under study is also due to the problem of improving the vertical stability of the body of women of mature age as one of the factors for increasing their physical readiness during slide aerobics trainings. The objective of the study is to determine the changes in the vertical stability of the body of women in the second period of adulthood after the introduction of the author's technology in the process of doing slide aerobics. Research methods: analysis and generalization of scientific and methodological literature data, pedagogical testing, stabilography, methods of mathematical statistics. Based on the data obtained, it can be argued that the use of the author's technology had a positive effect on the vertical stability of the body of women aged 36–44 years old. Especially noticeable were the shifts in indicators in women aged 36–39 years old, in whom there was a statistically significant (p <0,05) increase in most indicators of vertical body stability. At the same time, statistically significant (p <0,05) improvement of certain indicators was observed in women aged 40–44 years old. Obviously, if women aged 40–44 years old, under the influence of the proposed program, a suspension of involutional processes took place, consisting in a decrease in statokinetic stability, then in women aged 36–39 years old there was a tendency to restore and improve the vertical stability of the body. This gives us every reason to recommend using the proposed technology in the process of health fitness for women in the second period of adulthood. Prospects for further research are associated with the development of technology aimed at improving the motor performance of women in the first period of adulthood using slide aerobics.
Evaluation of the Influence of the Author's Technology on the Vertical Stability of the Body of Mature Women Engaged in slide Aerobics
Keywords: оздоровчий фітнес; вертикальна стійкість тіла; слайд-аеробіка; жінки другого періоду зрілого віку; health-improving fitness; women of the second period of adulthood; vertical body stability; slide aerobics