М. Рославець і А. Шенберґ: спроба фенотипологічних паралелей в ракурсі художньо-естетичних передумов становлення серійності - Коменда, Ольга Іванівна (Київське державне вище музичне училище ім. Р. М. Глієра, 2001)
Між М. Рославцем і А. Шенбергом спостерігаються численні фенотинологічні паралелі. Естетично-художня близькість такого гатунку виникла на основі подібності психологічно-особистісних та історично-епохальних факторів ( синтез вказаних парадигм обумовлює формування фенотипу як такого). Вона ж проявила себе і в сфері музичної лексики : схильністю обох до мікротематизму, варіантних принципів розвитку, поліфонічного мислення, уникання жанрової конкретності.
Keywords: фенотипологічні паралелі; художньо-естетичні передумови; серійність; життєвий шлях; комунікація творча; джерела творчості; музично-теоретичні дослідження; психологія особистості