Особливості формування особистості дитини 8-10 років з затримкою психічного розвитку в процесі комунікативної взаємодії - Крупко, Софія Станіславівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній (магістерській) роботі цілеспрямовано досліджено особливості формування особистості дитини 8–10 років з затримкою психічного розвитку під час комунікативної взаємодії у закладі загальної середньої освіти. Об'єктом дослідження є процес формування особистості дитини молодшого шкільного віку з затримкою психічного розвитку (ЗПР). Предметом – особливості формування особистості дитини молодшого шкільного віку з затримкою психічного розвитку в умовах комунікативної взаємодії. Мета дослідження – виявити особливості, окреслити педагогічні умови формування особистості дитини молодшого шкільного віку з ЗПР у комунікативній взаємодії та розробити організаційно-методичну структуру творчої діяльності, яка впливає на ефективність цього процесу. Узагальнення матеріалів теоретичного та експериментального досліджень з зазначеної проблеми дозволяє стверджувати, що формування особистості дитини молодшого шкільного віку з ЗПР відбувається ефективно, якщо суб’єкти освітнього процесу – педагоги, здобувачі початкової освіти з ЗПР, здобувачі початкової освіти з нормотиповим розвитком – вступають в комунікативну взаємодію в ході організації спільної творчої діяльності під цілеспрямованим педагогічним керівництвом. В роботі окреслено окремі параметри діяльності педагога, які сприяють підвищенню ефективності комунікативної взаємодії і є важливими педагогічними умовами формування особистості дитини молодшого шкільного віку з ЗПР.
Keywords: комунікативна взаємодія; формування особистості