Музична складова весільних обрядів Волині - Салюк, Карина Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню музичного аспекту весільних обрядів Волинського регіону, що є невід’ємною частиною культурно-етнографічної спадщини України. У роботі акцентується увага на значенні традиційної музики у весільних ритуалах як засобу збереження національної ідентичності та передачі духовних цінностей. Результати дослідження спрямовані на популяризацію унікальних музичних традицій Волині, а також на розвиток інтересу до етнографічної музичної спадщини в сучасному культурному просторі. Об’єкт дослідження – весільна обрядовість Волині. Предмет дослідження – музична складова весільних обрядів Волині. Наукова новизна роботи полягає у детальному дослідженню музичної складової весільних обрядів Волині на основі синтезу музикознавчого й історико-культурного підходів, що включає в себе аналіз трансформацій, які відбувалися упродовж різних періодів. Особливу увагу приділено впливу соціокультурних факторів на трансформацію музичних елементів весільних обрядів. Унікальним аспектом дослідження є використання звукових записів автентичних музичних творів, що забезпечує можливість їх збереження та подальшого вивчення як важливої частини нематеріальної культурної спадщини регіону. Робота також пропонує рекомендації для популяризації та інтеграції традиційної музики Волині в сучасний культурний контекст, сприяючи її збереженню для майбутніх поколінь. Матеріали дослідження можуть бути використані для розробки відповідних навчальних курсів, методичних матеріалів тощо. Також вони можуть сприяти відновленню інтересу до забутих звичаїв та музичної спадщини весільних обрядів Волині, відтворенню їх елементів на фольклорних фестивалях, воркшопах, майстер-класах з метою репрезентації культурної ідентичності волинян та автентичних елементів музичної культури нашого регіону.
Keywords: музичні традиції Волині; весільна обрядовість Волині; культурно-етнографічна спадщина; національна ідентичність