Особливості фізичного розвитку дітей молодшого шкільного віку з депривацією слуху - Демчук, Світлана Петрівна; Demсhyk, Svetlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Функціональна недостатність рухового аналізатора дітей із депривацією слуху (ДС) негативно позначається на їхньому фізичному розвитку. Завдання дослідження – охарактеризувати морфологічний статус школярів 6–10 років із депривацією слуху та провести порівняльний аналіз з їхными практично здоровими однолітками. Результати роботи. Аналіз досліджень дає підставу констатувати, що хлопці й дівчата 6–10 років із ДС за показниками довжини й маси тіла відстають від своїх практично здорових однолітків із загальноосвітніх шкіл (р<0,05). За показником індексу маси тіла в дітей 6–10 років із ДС та їхніх практично здорових однолітків достовірних розходжень не виявлено (р>0,05), за винятком 9-річних дівчат із ДС (р<0,05). Дані окружності грудної клітки в хлопців 7–8 років і дівчат 6–7 років із ДС статистично вірогідно нижчі, ніж аналогічні показники в практично здорових однолітків (р<0,05). Висновки. Відповідно до отриманих у дослідженні результатів зросту, маси тіла та ОГК, за міжгрупововими таблицями оцінки фізичного розвитку здорових школярів, складених О. С. Куцом, хлопчики й дівчатка з ДС 6–10 років віднесені до середнього, нижчого за середній та низького рівнів фізичного розвитку. Functional insufficiency of the motor analyzer of children with hearing deprivation (HD) has negative impact on their physical development. Research objectives: to characterize the morphological status of pupils who are 6–10 years old with hearing deprivation and conduct a comparative analysis with their practically healthy peers. The results of the work. Analysis of studies reveals that the boys and girls who are 6–10 years old with HD in terms of length and body weight are behind their healthy peers from schools (p <0,05). There were no significant differences in terms of body mass index between children who are 6–10 years old with HD and their practically healthy peers (p> 0,05), except for the 9-year-old girls with HD (p <0,05). Indicators of the chest circumference in boys who are 7–8 years and girls who are 6–7 years with HD are statistically significantly lower than similar indicators of healthy peers (p <0,05). Conclusions. According to the findings of the research results of height, weight and OGK from intergroup tables of rating of physical development of healthy pupils drawn by O. S. Kuts boys and girls who are 6–10 years old with HD were classified as average, below average and low levels of physical development.
Features of Physical Development of Children of Primary School age with Hearing Deprivation
Keywords: фізичний розвиток; діти; молодший шкільний вік; депривація; слух; physical development; children; primary school; age; hearing; deprivation