Зміна швидкісно-силових параметрів скорочення скелетних м’язів за умов гострої ішемії - Ноздренко, Д. М.; Мотузюк, О. П.; Долгополов, О. В.; Заводовський, Д. О.; Nozdrenko, D. M.; Motuziuk, O. P.; Dolgopolov, O. V.; Zavodovskij, D. O. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
В роботі наведені результати дослідженя параметрів скорочення ішемічно перероджених скелетних м’язів, а саме зміну швидкісно-силових показників на штучно ішемізованих м’язах задніх кінцівках щурів. Ішемізація muscle gastrocnemius викликає зменшення максимальної силової продуктивності, пришвидшує виникнення і розвиток процесів втоми. Показано, що в ішемінізованому м’язі відбувається фізіологічне зменшення порогу мінімальної необхідної стимуляції для досягнення максимального рівня скорочення одночасно зі збільшенням тривалості подразнення необхідного для викликання максимальної силової відповіді. Виявлено можливість ішемінізованого м’язу компенсувати зменшення загальної силової відповіді збільшенням частоти стимуляції на дотетанічних ділянках, збільшенням часу дотетанічної стимуляції та реалізації ефектів тіксотропії. Результати дослідження показують, що компенсаторні механізми регуляції скорочення в ішемінізованому м’язі можуть бути ефективним тільки за умов недовготривалого подразнення. Ischemic of muscle gastrocnemius causes decrease of the maximal capacity power, increase the origin and development of fatigue processes. It is shown, that there is physiology decrease of minimum necessary stimulation threshold for maximal contraction achievement simultaneously with the increase of irritation duration necessary for evocation of maximal power answer in ischemic muscle. Possibility of ischemic muscle to compensate of general power answer decrease by the increase of stimulation frequency on pretetanic areas and by the increase of pretetanic stimulation time and realization of thixotropy effects is showed. Research results are shown, that the contraction regulation compensating mechanisms in ischemic muscle can be effective only on conditions of nondurable irritation.
Change of skeletal muscles contraction speed-force parameters during the acute ischemia
Keywords: ішемія скелетних м’язів; швидкісно-силові показники скорочення м’яза; компенсаторні механізми; ischemia of skeletal muscles; speed-power indexes of ischemic muscle; compensating mechanisms