Особливості збереження спогадів про травматичні події в автобіографічній пам’яті - Василюк, О. П.; Vasyliuk, O. P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, 2014)
У статті відображено результати теоретичного й емпіричного аналізу особли-востей організації пережитих спогадів про травматичні події в автобіографічну пам’ять особистості. Проаналізовано такі психологічні конструкти, як автобіографічна і травматична пам’ять. Узагальнено погляди вітчизняних і зару-біжних психологів на природу відмінностей у способах організації травматичної пам’яті від інших її різновидів. Виділено чинники, які сприяють процесу інтеграції травматичних спогадів до життєвого досвіду особистості, а також ті, що є перепоною на цьому шляху. Запропоновано типологію травматичних подій і визначено, які з них найчастіше трапляються серед використаної вибіркової сукупності. Проаналізовано особливості написання автонаративів залежно від рівня посттравматичного стресового розладу. На основі аналізу показників психологічної автобіографії (долучення або ж ігнорування описаної в автонаративі травматичної події до автобіографічних даних) і рівня посттравматичного стресового розладу виділено шість груп діагностованих. Кожна група описана за допомогою аналізу найчастіше використовуваних типів пережитої травматичної події, а також виділено особливості автонаративів відповідно до кожної групи. Вказано на групи діагностованих, які передусім потребують психолінгвістичної реорганізації травматичної пам’яті. Зазначено закономірності інтеграції травматичних спогадів про пережиту подію до автобіографічної пам’яті, а також проаналізовано, у яких випадках це говорить про осмислення цього спогаду і набуття травматичною пам’яттю статусу психічного процесу в межах норми, а коли про порушення адаптаційних ресурсів особистості у сфері інтелектуалізованого проживання негативного спогаду і набуття статусу пато-логічного процесу, що призводить до посттравматичного стресового розладу і руйнування усталеної картини світу. The article presents the results of the theoretical and empirical analysis of the characteristics of experienced memories of traumatic events in the personality’s autobiographical memory. The author has generalized the approaches of Ukrainian and foreign psychologists to the nature and differences of traumatic memory organization; shown the main factors that contribute to and impede the process of traumatic memories’ integration. The suggested typology of traumatic events is defined on the base of written narratives features depending on the degree of post-traumatic stress disorder. The established indicators of psychological autobiography allowed identifying six groups of persons. Each group is described in terms of the most commonly occurred types of experienced traumatic events, as well as selected features of auto-narratives. The author marked the groups which need psycholinguistic reorganization of theory traumatic memory. It is argued that the traumatic event reminiscence is triggered by the deep reflection over the event. In some cases the traumatic event has no negative effects and is viewed as normal, but in most cases the event causes stress, mental disorders, or the worldview stability deviations.
Keywords: автобіографічна пам’ять; травматична подія; травматична пам’ять; посттравматичний стресовий розлад; типи травматичних подій; autobiographical memory; traumatic event; traumatic memories; post-traumatic stress disorder; types of traumatic events