Динаміка фізичної підготовленості юних стрибунів у висоту на етапі попередньої базової підготовки - Мудрик, Жанна; Альошина, Алла; Деделюк, Ніна; Добринський, Володимир; Бичук, Олександр; Mudryk, Zhanna; Aloshyna, Alla; Dedeliuk, Nina; Dobrynskyi, Volodymyr; Bychuk, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета дослідження – вивчити динаміку фізичної підготовленості юних стрибунів на етапі попередньої базової підготовки. Для визначення рівня та динаміки фізичної підготовленості юних стрибунів у висоту з розбігу ми обрали тести, які відображають розвиток тих рухових якостей, що найбільше потрібні стрибунам у висоту з розбігу. Результати тестування на початковому етапі попередньої базової підготовки засвідчили низький і середній рівні фізичної підготовленості юних стрибунів. Із метою вивчення динаміки фізичної підготовленості юних спортсменів проведено аналогічне тестування по завершенню етапу попередньої базової підготовки. Результати тестування засвідчили нерівномірне зростання досліджуваних показників. Так, у хлопців макси- мальний приріст відбуваєтьсяся в показниках стрибка вгору на поштовховій нозі з махом махової ноги (10,5 %) та стрибка вгору з трьох кроків відповідно (10,5 %). У дівчат максимальний приріст відзначено в показниках стрибка в довжину з місця, м» – 16,2 % та стрибка вгору з трьох кроків, м» – 14,6 %. Мінімальний приріст показників потрійного стрибка з місця в хлопців – 1,5 %, у дівчат – 2,0 %. Перспективи подальших досліджень – кількісний та якісний аналіз засобів тренувального процесу на досліджуваному етапі з метою їх оптимізації для покращення рівня спеціальної фізичної підготовленості юних стрибунів.The purpose of the study is to study the dynamics of physical fitness of young jumpers at the stage of preliminary basic training. To determine the level and dynamics of physical fitness of young high jumpers, we chose tests that reflect the development of those motor qualities that are most needed by high jumpers. The results of testing at the initial stage of the preliminary basic training showed a low and medium level of physical fitness of young jumpers. In order to study the dynamics of physical fitness of young athletes, we conducted a similar test at the end of the stage of preliminary basic training. The test results showed an uneven growth of the studied indicators. Thus, in boys, the maximum increase occurred in the rates of jumping up on the push leg with a swing of the swing leg (10,5 %) and jumping up with three steps, respectively (10,5 %). In girls, the maximum increase was observed in the indicators of long jump from the place, m – 16,2 %, and in the indicators of jumping up from three steps, m – 14,6 %. The minimum increase in triple jump rates is 1,5 % for boys and 2,0 % for girls. Prospects for Further Research. Quantitative and qualitative analysis of the training process is at the research stage in order to optimize them to improve the level of special physical fitness of young jumpers.
Dynamics of Physical Fitness of Young High Jumpers at the Stage of Preliminary Basic Training
Keywords: юні стрибуни; спеціальна фізична підготовленість; фізичні якості; фізична підготовленість; young jumpers; special physical fitness; physical qualities; physical fitness